De lage rente, de zwakke Amerikaanse dollar, de vraag uit groeilanden, … het zijn allemaal factoren die de goudprijs momenteel hoger duwen. Maar achter de schermen gebeuren er vreemde dingen met goud, zegt monetair expert Jim Rickards.

De laatste 2 weken kwamen er 2 vreemde berichten in de media over de goudmarkt. Deze berichten werden echter niet breed uitgesmeerd. Politici en centrale banken hebben namelijk niet graag dat de aandacht ligt op goud.

Toch kon je de laatste weken te weten komen dat …

Duitsland zijn repatriëring van buitenlands goud beëindigde. Duitsland kan niet veel doen met zijn goud in eigen land dan het beschermen. Dat komt door de Duitse wetgeving. Maar in de Verenigde Staten is er wel een wetgeving waarbij goud gebruikt kan worden in leasingcontracten. Volgens Rickards werden en worden goudvoorraden gebruikt om de goudprijs te manipuleren door middel van leasecontracten.

Nu Duitsland een groot deel van zijn goud terug op eigen bodem heeft, wordt het moeilijker om de goudprijs te manipuleren.

Waarom doet Duitsland dat dan? Omdat 2013 (aankondiging van repatriëring) en 2017 (beëindiging repatriëring) verkiezingsjaren zijn. Merkel heeft de steun nodig van een kleine partij die ijvert voor de repatriëring van het Duitse goud.

Het goud in Fort Knox

Het tweede bericht …

Komt uit de Verenigde Staten zelf. Secretary of the Treasury Steve Mnuchin en leider van de Senaat, Mitch McConnel, brachten een bezoek aan Fort Knox om de Amerikaanse goudvoorraad te controleren.

Het is nog maar de 3e keer in de geschiedenis dat de Secretary of the Treasury Fort Knox bezoekt. De vorige keer was in 1974.

Volgens Rickards heeft dit te maken met het schuldplafond dat in de VS verhoogd moet worden. Het ziet er weer naar uit dat een akkoord over een verhoging van het schuldplafond niet eenvoudig wordt. Maar door een boekhoudkundige ingreep met de goudvoorraad zou de VS zonder problemen $355 miljard vrij kunnen maken.

Deze goocheltruck werd door Eisenhower ook al eens toegepast in 1953. Om dit nog eens over te kunnen doen, zou Mnuchin zeker willen zijn geweest dat er voldoende goud aanwezig was.

Is het dan vreemd dat de goudprijs ineens boven $1.300 noteert?

Bron: Daily Reckoning

De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.

Het beste moet namelijk nog komen!

U leest hier waarom goudmijnaandelen gemakkelijk kunnen verdubbelen!