Jim Rickards

Jim Rickards is zowat de Willem Middelkoop van de Verenigde Staten. Beide heren hebben een enorme kennis van de monetaire geschiedenis en zien goud als een belangrijk onderdeel in de oplossing van de huidige problemen. Rickards voorspelt net als Middelkoop ook een veel hoger goudprijs als vandaag. Momenteel bevindt de wereld zich niet in een financiële crisis. Rickards ziet wel een recessie in de Verenigde Staten en een daling van de aandelenmarkt, maar geen nieuwe crisis. In 1987 was er een financiële crisis zonder recessie, in 1990 was er een recessie zonder financiële crisis. In 2008 was er beide. Maar nu zitten we meer in het scenario van 1990. Het kan dus nog een tijdje duren vooraleer de goudprijs echt naar de hemel schiet. Dit is dus goed nieuws voor beleggers die nog geen goud kochten.

Valutaoorlog

De negatieve rentevoeten die naar schatting $6,5 biljoen aan obligaties in het rood duwen, zijn eerder een voortzetting van de valutaoorlog dan een uiting van een nieuwe financiële crisis. Officieel willen centrale banken dat de commerciële banken hun geld gaan ontlenen om de economie aan te vuren. Maar als mensen en bedrijven geen geld lenen aan 1%, zullen ze ook geen geld gaan lenen aan -0,25%. Er is gewoon geen vraag naar leningen. Grote bedrijven hebben veel te veel cash om geld te gaan lenen en kleinere bedrijven zijn meestal niet kredietwaardig genoeg. Het mechanisme tussen centrale banken en commerciële banken is gebroken. Het beleid van negatieve rentevoeten wordt enkel doorgedreven om de munt te verzwakken.

Goud is geen grondstof

Maar het onvoorspelbare beleid van de centrale banken zorgt ervoor dat beleggers steeds meer vrezen dat de Draghi’s van deze wereld hun mojo verliezen. Het concrete bewijs daarvan is de recente stijging van de goudprijs. Begin november 2014 daalden grondstoffen hard, met de olieprijs op kop. Maar de goudprijs divergeerde van andere grondstoffen. De goudprijs vond een bodem rond $1.060 en veerde al verschillende keren sterk op terwijl andere grondstoffen dieper in het rood gingen. Dit wil zeggen dat goud niet meer wordt verhandeld als een grondstof, maar als een edelmetaal.

Moderne goudstandaard

Jim Rickards pleit dan ook voor een moderne versie van de goudstandaard. Centrale banken kunnen de geldhoeveelheid doen stijgen of krimpen ten aanzien van de goudprijs. Als de goudprijs stijgt, wil dit zeggen dat het monetaire beleid te soepel is en moeten de centrale banken goud verkopen om de prijs te doen dalen. Als de goudprijs daalt, kunnen ze geld printen om goud mee te kopen omdat het monetaire beleid te strak is. Dit is hetzelfde systeem als de centrale banken vandaag toepassen, alleen koopt en verkoopt men nu obligaties in samenspraak met de commerciële banken. Met de huidige schulden tegenover de huidige goudvoorraad van de centrale banken zou een goudprijs van $10.000 een goed begin zijn om te starten met een moderne goudstandaard.