160114_inv_bearmarket De aandelenmarkten kenden het slechtste jaarbegin in decennia. De verliezen sinds de vorige top liepen op tot meer dan 20%, goed voor een berenmarkt. Maar in het verleden zijn er talloze berenmarkten geweest. Zijn er indicaties te vinden in deze vorige berenmarkten om te bepalen of we een zwaardere crisis of juist een herstel tegemoet gaan?

Recessie of extreme waarderingen

De redenen voor de berenmarkt uit het verleden liepen uiteen, zoveel is duidelijk. Toch zijn er gelijkenissen terug te vinden. Voor Tom Stevenson van broker Fidelity Personal Investing zijn dat afgaande op de berenmarkten van de voorbije 30 jaar een recessie of extreme waarderingen. JP Morgan, dat de grootste berenmarkten sinds de crash van 1929 onderzocht, komt tot dezelfde conclusie. Het voegt er wel 2 redenen aan toe: extreme prijsbewegingen van grondstoffen zoals olie en een zeer snelle verhoging van de rentevoeten door de Fed. Als de marktdaling wordt veroorzaakt door een recessie of extreme waarderingen dan stopt de daling niet bij 20%, blijkt uit onderzoek van JP Morgan (zie hieronder) stock_market_crash_3518447bVan de voorbije 11 berenmarkten in de voorbije 30 jaar zijn er drie op grotere verliezen dan 20% uitgedraaid. In 1987 verloor de markt door te hoge waarderingen 34% tegenover haar vorige piek. In 2000 was er de techbubble (extreme waardering én recessie) en in 2008-2009 was er de schuldencrisis en lag een recessie aan de basis.

Lessen uit het verleden

Gaat de wereldeconomie in een recessie belanden? Dat is vandaag de vraag van 1 miljoen. Volgens analisten is de kans op een recessie afgaande op de bewegingen op de aandelenmarkten vandaag 1 op 2. Sommigen vinden dat overdreven pessimistisch vooral omdat de lage olieprijzen de westerse consument nog een flink hand zullen toesteken. Momenteel zijn waarnemers in twee kampen verdeeld. De meesten zitten echter met het andere sleutelargument verdeeld: de te hoge waardering. De Europese markten zijn niet echt goedkoop maar kunnen ook niet duur worden genoemd. Maar in de VS zou er wel extra storm op komst kunnen zijn (en dan ook in Europa want deze laatste volgt nog altijd slaafs de VS). Volgens markthistoricus Russell Napier zijn Amerikaanse aandelen slechts drie keer duurder geweest: in 1901, 1928-29 en 1995-2008. Hij windt er geen doekjes om: “tegen de huidige waarderingen is er weinig kans dat de markten fors herstellen”. Aandelen kunnen halveren als ze naar de niveaus gaan die tijdens de grote 4 bearmarkten werden opgetekend.

>> Dankzij deze tips houdt u zich staande in een Bear Market <<