Jim Rogers gelooft in China en Rusland

De Amerikaanse economie presteert al een lange periode beter dan andere Westerse economieën. Grondstoffengoeroe Jim Rogers is echter niet bijster positief over de nabije toekomst. Sterker nog, hij zegt in een interview met Bloomberg dat de Amerikaanse economie binnen een jaar in een recessie terecht komt. De voorzitter van Rogers Holding is zeker van zijn zaak: “Het is 7 tot 8 jaar geleden dat we de laatste recessie in de VS hebben gezien. Wanneer we kijken naar de geschiedenis, dan zien we dat een recessie iedere 4 tot 7 jaar terugkeert, om welke reden dan ook. Zo is het altijd gegaan.” Maar zelfs indien we die statistiek weglaten, dan nog is er genoeg reden om aan te nemen dat de Amerikaanse economie zal gaan haperen: “Het hoeft natuurlijk niet altijd iedere 4 tot 7 jaar te gebeuren, maar kijk eens naar de schuldpositie. Die is immens, haast niet te bevatten zo groot.”

Rogers in de minderheid

Rogers bevindt zich in de minderheid met zijn voorspelling. De meeste economen op Wall Street zien een veel kleinere kans – minder dan 33 procent – op een Amerikaanse recessie in de komende 12 maanden. Maar de grondstoffengoeroe wijst erop dat veel mensen naar de verkeerde data kijken. “Wanneer je kijkt naar de loonbelasting in de VS, dan zie je al dat dit cijfer niet meer groeit. Kijk dus niet naar de cijfers van de overheid, maar focus op de data die er echt toe doen.” Wat zou volgens Rogers de vonk kunnen zijn die de recessie doet ontvlammen? In het interview met Bloomberg gaat de voormalig zakenpartner van George Soros niet in op een specifieke factor, maar hij wijst wel op de tragere groei in China, Japan en de eurozone. Er kan dus vanuit veel kanten besmettingsgevaar ontstaan.

Bescherming tegen recessie

En als er inderdaad een recessie in aantocht is, hoe kunnen beleggers zich dan het beste wapenen? Verrassend genoeg is Rogers nog altijd gecharmeerd van de Amerikaanse dollar: “Indien de financiële markten crashen, dan zal iedereen de dollar willen hebben – zo’n vlucht in de dollar zou zelfs tot een bubbel kunnen leiden.” De grondstoffengoeroe voegt eraan toe dat een hogere dollar historisch gezien slecht is voor grondstoffen. Dit zou betekenen dat de huidige opleving van de grondstoffenprijzen niet meer is dan een zogeheten dead-cat bounce Binnen 12 maanden weten we of Rogers gelijk heeft met zijn voorspelling…

>>> Zo behaal je rendement bij negatieve koersen <<<