Legendarische belegger John Hussman heeft een boodschap die maar weinig beleggers willen horen. Deze keer is het niet anders en de beurs zal opnieuw crashen. We zitten in de 3e bubbel in 17 jaar en beleggers lijken nog steeds hun les niet geleerd te hebben. De onvermijdelijk crash kan 60% beurswaarde wegvegen, aldus Hussman.
Volgens Hussman zijn de markten zo overgewaardeerd dat een crash van 60% in de sterren staat geschreven. Eerder was er al de technologiebubbel en de vastgoedbubbel, nu is er vooral een waarderingsbubbel.
Hoe komt Hussman tot deze conclusie?
Financiële markten worden aangedreven door 3 factoren:
- Fundamentele groei
- Dividenden
- Waardering
Sinds 1960 haalt de S&P 500 een jaarlijkse totaal rendement van 10%. Sinds de piek van 2000 bestaat deze uit 5,7% omzetgroei, 3% dividendrendement en 1,3% van de stijgende prijs/omzet waardering.
Vandaag zitten we met een beperkte economische groei, een dividendrendement van 2% en een overwaardering van de aandelenmarkt.
Een terugkeer naar een historisch gemiddelde van de waardering zal de fundamentele groei en het dividendrendement volledig neutraliseren of zelfs negatief maken, aldus Hussman. Dit zal resulteren in een daling van de aandelenmarkt met 60%.
De laatste jaren stegen de winstcijfers sneller dan de omzetcijfers door een toename van de marges. Maar marges staan al historisch hoog en zullen stagneren of terug dalen. Het is onwaarschijnlijk dat winsten sneller zullen blijven groeien dan de omzet.
Op hetzelfde moment staat de waardering tussen 150% en 170% boven historische normen die normaal zijn aan het einde van een cyclus.
<< Met het CRASH KOMPAS hebben we de ultieme Beurscrash Gids samengesteld >>
3e bubbel in 17 jaar
Er was volgens Husmann een 3e bubbel in 17 jaar nodig om een gemiddeld jaarlijks rendement van 4,8% te behalen sinds de piek van 2000. Husmann verwacht dat dit rendement volledig zal verdwijnen bij de volgende beurscrash.
Zelfs wanneer er zich na de beurscrash een nieuwe bubbel zal vormen, de komende 10 tot 12 jaar, dan nog is het onwaarschijnlijk dat de aandelenmarkt opnieuw 4,8% per jaar zal opbrengen. Dit is vrijwel onmogelijk door de slechtere economische omstandigheden en de lagere marges.
Centrale banken?
Beleggers geloven dat de centrale banken de markten wel te hulp zullen schieten met lagere rentevoeten, negatieve rentevoeten of nieuwe quantitative easing.
Maar als de Federal Reserve een leegloop van een bubbel kan voorkomen, waarom hebben we de laatste 17 jaar dan al 2 enorme beurscrashes gezien?
Foto Credit: iStock
Bron: Mish Talk