Beleggers en investeerders die vrezen dat hun rendement op aandelen gaat dalen omwille van de stijgende renteomgeving, kunnen altijd heil zoeken in dividendaandelen van opkomende markten. De strategen van JP Morgan beweren dat, ondanks de daling van de indexen, deze aandelen aantrekkelijk gewaardeerd zijn en dat het rendement hier het hoogst ligt.

Dat kan zelfs bevestigd worden met historische gegevens. Tijdens de afgelopen 20 jaar presteerden bedrijven met een hoge dividenduitkering sterker dan andere bedrijven met gewone aandelen in periodes waarin de rentes stegen. Dat blijkt uit een rapport van twee strategen van JP Morgan.

Hoog rendement

Bedrijven in opkomende markten die dividenden uitkeren behaalden historisch gezien gemiddeld een driemaands totaalrendement van 9 procent in periodes waarin de Amerikaanse 10-jaars staatsobligaties met meer dan 25 basispunten stegen.

Gewone aandelen uit opkomende markten haalden gemiddeld een rendement van 8,5 procent. Aandelen van bedrijven uit de ontwikkelde landen presteren iets minder en haalden gemiddeld 6,2 procent. Bij deze laatste doet zich ook een tegenovergestelde beweging voort, aandelen van bedrijven uit ontwikkelde landen die dividend uitkeren, presteren minder goed.

In principe zijn stijgende rentes slecht voor het rendement op dividendaandelen, maar dat geldt niet voor de opkomende markten. De strategen van JP Morgan komen tot de conclusie dat, in een omgeving van stijgende rentes, dividendaandelen van bedrijven in opkomende markten over het algemeen beter presteren dan dividendaandelen van bedrijven in ontwikkelde landen.

I would expect emerging market high dividend stocks to outperform, but that’s over a number of years

Op die manier haal je er dubbel voordeel uit. Ten eerste is het rendement duidelijk beter dan bij gewone aandelen. Daarenboven, als je je positie onaangeroerd laat, krijg je ook nog eens een mooi dividend erboven op. Het is dan maar de vraag wanneer je deze aandelen het best van de hand doet.

Bronnen: Bloomberg, Beursduivel

Foto: Nick Youngson – Alpha Stock Images – CC BY-SA 3.0