Beleggers maken zich een beetje zorgen over de groeivertraging van de Chinese economie. Maar een marktkenner van JP Morgan zegt dat deze groeivertraging meer dan normaal is. Alexander Treves beweert zelfs dat beleggers gewoon moeten worden aan het huidige groeitempo van China want het soort van groei van 10 tot 15 jaar geleden gaan we niet meer meemaken.

China heeft ‘gewaarschuwd’ voor een groeivertraging en dat baart de financiële markten zorgen. Maar deze groeivertraging zat er aan te komen en is ondertussen ingecalculeerd in de aandelen. Volgens Alexanders Treves, strateeg bij JP Morgan, is het normaal dat de Chinese economie minder hard groeit dat de voorbije jaren. Volgens hem moeten beleggers er maar gewoon aan worden.

I think we need to get used to a world in which … the GDP growth we see from China isn’t the sort of growth that we used to see 10 or 15 years ago.

Groeivertraging

China kondigde tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het parlement aan dat het doel voor de economische groei dit jaar tussen de 6 en 6,5 procent ligt. Dat is lager dan de groei van 6,6 procent vorig jaar, wat toen al het laagste niveau was sinds 1990. Maar dat hoeft op zich niet erg te zijn volgens Terves, de Chinese groeivertraging is volgens hem een natuurlijk fenomeen als gevolg van de ‘shift’.

De omschakeling van het economische model, namelijk van een maakindustrie naar een diensteneconomie, verloopt nu eenmaal met horten en stoten. Voor JP Morgan is het belangrijker dat de economische groei van China in de toekomst duurzaam en kwalitatief is.

Bij JP Morgan zijn ze alvast benieuwd naar hoe de Chinese economie gaat evolueren nu ze de deuren hebben opengezet van hun financiële markten. Het is een belangrijke stap want nu kunnen internationale bedrijven gemakkelijker handelen met en investeren in Chinese bedrijven.

Bronnen: CNBC

Foto: David Dennis – Flickr – CC BY-SA 2.0