JPMorgan heeft aangegeven dat de rol van bitcoin als “digitaal goud” onder druk staat door volatiliteit en uitstroom uit ETF’s. Goud, daarentegen, blijft de belangrijkste winnaar in de debasement trade, met een groeiende vraag van zowel centrale banken als particuliere beleggers. De analisten verwachten dat goud verder zal stijgen, terwijl bitcoin achterblijft.

De verschuiving in beleggersgedrag benadrukt de voorkeur voor goud als veiliger alternatief in tijden van economische onzekerheid.

In de onderstaande grafiek zien we het koersverloop van Bitcoin:

Goud blijft de grootste winnaar in debasement trade

De vraag naar goud is dit jaar sterk gestegen, wat blijkt uit de prijsstijging boven de $3.100 per ounce. Dit toont de voorkeur van beleggers voor goud boven bitcoin als bescherming tegen inflatie en verzwakkende valuta’s.

JPMorgan merkt op dat de vraag naar goud niet alleen van particuliere beleggers komt, maar ook van centrale banken.

Wereldwijde allocaties naar goud hebben een recordhoogte van $9 biljoen bereikt, wat 3,5% van de wereldwijde financiële activa vertegenwoordigt. Goud lijkt sterker dan ooit als waardeopslag.

Bitcoin blijft boven productiekosten

Ondanks de druk op bitcoin als “digitaal goud”, blijft de prijs boven de productiekosten van $62.000. JPMorgan wijst erop dat dit historisch gezien een onderste waarde voor bitcoin is geweest.

De analisten schatten dat bitcoin’s volatiliteitsgecorrigeerde waarde rond de $71.000 ligt, wat ook als een potentieel steunpunt kan worden gezien.

 

Bron: The Block
Foto: iStock