JPMorgan is het cijferseizoen gestart met gemengde resultaten. De winst over het eerste kwartaal daalde met 42% ten opzichte van een jaar geleden. Dit was het gevolg van de Russische invasie in Oekraïne, de hoge inflatie en de problemen in de supply chain.

De grootste Amerikaanse bank naar activa wordt vaak gezien als een graadmeter voor de rest van Wall Street. JPMorgan boekte in het eerste kwartaal van 2022 een winst van $8,3 miljard of $2,63 per aandeel, vergeleken met $14,3 miljard een jaar geleden. Hiermee klopten ze wel nipt de verwachtingen van analisten die hadden gerekend op $2,69 per aandeel.

CFO Jeremy Barnum vertelde verslaggevers dat de bank in het eerste kwartaal nog eens $120 miljoen verloor aan de chaos in de nikkelhandel. JPMorgan financierde de Chinese mijnbouwer Tsingshan Holding Group dat verstrikt raakte in de short squeeze.

Uitdagingen

JPMorgan rapporteerde ook een daling van de inkomsten van de investment banking divisie met 28%. De fees voor de afdeling daalden hiernaast met 31% als gevolg van een lagere activiteit op de M&A markt.

CEO Jamie Dimon waarschuwde dat er ernstige risico’s zijn voor de Amerikaanse economie in de toekomst. Dimon verklaarde dat een recessie absoluut mogelijk is, maar hij wilde niet zo ver gaan om de timing te voorspellen.

De opmerkingen van Dimon tonen aan hoe snel grote gebeurtenissen het economische landschap kunnen veranderen. Een jaar geleden zei hij dat de Verenigde Staten een periode van een hoge groei met een beheersbare inflatie kon verwachten. De hardnekkige hoge inflatie en een hele reeks mogelijke gevolgen van de Russische invasie in Oekraïne hebben dat beeld echter vertroebeld.

Bron: CNN
Foto: iStock