De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley heeft verschillende ‘instrumenten’ waarmee ze de toestand van de Amerikaanse economie kan onderzoeken en meten. Eentje daarvan is de Conditions Index die maandelijks kan aantonen of de economische in een gezonde toestand verkeerd. In mei was alles nog vrijwel in orde, maar in juni ziet het er minder goed uit tot nu toe.

De Morgan Stanley Conditions Index is één van de instrumenten die kan aantonen hoe de Amerikaanse economie er voor staat. In mei noteerde deze index nog aan 45 punten. De maand juni is nog niet voorbij, maar op dit moment noteert de index 32 punten lager op 13 punten. Dit is de grootste daling en het laagste niveau sinds december 2008 tijdens de financiële crisis.

Vertraging economie

Econoom Ellen Zentner verklaart dat deze daling van de bedrijfsactiviteiten zichtbaar is in zo goed als alle sectoren. Men vreest dat de economische groei aan het vertragen is, uiteraard gedeeltelijk door de handelsoorlog met China. Het job rapport viel ook zwaar tegen, in mei werden er amper 75.000 nieuwe banen gecreëerd terwijl het aantal aanvragen voor een uitkering steeg de afgelopen weken.

The decline shows a sharp deterioration in sentiment this month that was broad-based across sectors. Fundamental indicators point to a broad softening of activity, but analysts did not widely attribute the weakening to trade policy.

Deze situatie speelt natuurlijk een belangrijke rol inzake het rentebeleid van de Federal Reserve. De vrees voor het uitblijven van een handelsakkoord met China weegt op de beurzen, maar stuwt aandelen lichtjes hoger omdat beleggers hopen dat de Fed de rentes nu opnieuw zal verlagen.

Het is dus een beetje dubbel. Als de handelsoorlog uitgeklaard wordt, dan profiteren de financiële markten van de positieve afloop. Maar de Amerikanen zoeken ook heil in het huidige scenario waarbij de Amerikaanse centrale bank maatregelen neemt om de economie te stimuleren door het rentebeleid aan te passen en zich soepeler op te stellen door de rentes opnieuw te verlagen.

Bronnen: CNBC

Foto: Veggie Frog – Flickr – CC BY 2.0