Bij JPMorgan Asset Management zijn ze er niet gerust in. Hun strategen en analisten voorspellen dat de turbulentie binnen de banksector, een schok op de oliemarkt en teleurstellende groeicijfers de rally op de aandelenmarkten zullen teniet doen. Ze verwachten dan ook dat aandelenkoersen gaan terugzakken naar hun diepe niveau’s van in 2022.

Het beursjaar is in principe goed van start gegaan, de S&P 500 noteert 7,23 procent hoger en de Nasdaq zelfs 16,75 procent. Maar de strategen van JPMorgan vrezen dat deze rally niet in stand zal worden gehouden. Er zijn volgens hen teveel negatieve factoren die een neerwaartse druk uitoefenen op de aandelenmarkten. Strateeg Marko Kolanovic voorspelt niet veel goeds.

The Fed indicated no intention to cut interest rates this year, yet risk assets are exhibiting an unprecedented rally, with European stocks trading near all-time highs and US stocks recovering recent losses. We expect a reversal in risk sentiment and the market retesting last year’s low over the coming months.

Volgens hem houdt de kapitaalstroom richting risicovolle assets de afgelopen weken geen steek. Kolanovic beweert dat de rally grotendeels wordt veroorzaakt door systematische investeerders, een short squeeze en een daling van de Cboe Volatility Index, of VIX.

Vooruitzichten

Aandelen hebben aangetoond tegen een stootje te kunnen dit jaar ondanks de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank en de teleurstellende groeicijfers. Het sentiment is positief omdat de markten voorspellen dat de Federal Reserve hun streng rentebeleid gaat omkeren om de banksector te sparen van nog meer problemen.

Kolanovic was één van Wall Street’s optimisten tijdens de verkoopgolf vorig jaar. Maar gezien de huidige elementen en uitdagingen op de financiële markten, is hij van mening dat er nu een stilte voor de storm is. Er is volgens hem een grote kans dat aandelen opnieuw naar beneden zullen tuimelen richting hun lage niveau’s van vorig jaar.

Bronnen: Alexandra Semenova – Yahoo Finance

Foto: Dan-Newson – FlickrCC BY-NC 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>