Vorige week donderdag werden de Europese beurzen getrakteerd op forse verliezen. De meeste Europese indices sloten zelfs meer dan 3% lager. Op vrijdag vond er wel een herstelbeweging plaats, maar die was eigenlijk niet noemenswaardig te noemen. Er heerst op dit moment nog grote angst onder beleggers en dat is volkomen te begrijpen. De Fed keert zich immers mogelijk tegen de markt.

Fed-voorzitter Jerome Powell is niet bepaald geliefd onder beleggers. Zijn voorganger Janet Yellen wist met haar daden en woorden te zorgen voor een ongekende beursrally en Powell bewerkstelligt op dit moment het tegenovergestelde. Toch is het agressievere monetaire beleid van de Fed niet volledig aan hem toe te rekenen. Powell moet namelijk het ‘vieze werk’ opknappen door het optrekken van de rentestanden en het verlagen van de balanspositie.

Beleggers moeten wennen aan de nieuwe rol van de Fed

Want die balanspositie is sinds het jaar 2009 aanzienlijk gestegen. En mogelijk zorgen de verkoopacties van de Fed op dit moment voor extra koersdruk. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van McClellan, te zien dat er de afgelopen tien jaar sprake was van een sterke correlatie tussen de balanspositie van de Fed en de koers van de S&P 500 index. En op basis van deze correlatie kunnen we op dit moment zelfs stellen dat Wall Street overgewaardeerd is ten opzichte van de balanspositie van de Fed.

Het belangrijkste is vooral dat beleggers op dit moment moeten wennen aan de gewijzigde rol van de Amerikaanse centrale bank. De Fed is namelijk in enkele jaren tijd getransformeerd van een belangrijke koper op de markt, naar een belangrijke verkoper. En een dergelijk proces gaat uiteraard niet zonder slag of stoot.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>