De afgelopen weken hebben we een van de grootste dalingen van de afgelopen jaren meegemaakt. Zo is de Chinese beurs sinds haar top met ongeveer 40 procent gedaald, maar ook de Amerikaanse en Europese beurzen zijn ver verwijderd van hun recordkoersen. Zo daalde de S&P 500 index met ruim 12 procent. Wij zijn echter twee grafieken tegengekomen die laten zien dat de kans op een bodem, ondanks de flinke daling, begint toe te nemen.
Op de bovenstaande grafiek is zichtbaar wat er meestal gebeurd wanneer de Amerikaanse aandelenmarkten terrein inleveren terwijl de economie daar geen aanleiding voor geeft. Op dit moment hebben we opnieuw te maken met een soortgelijk scenario. De Amerikaanse beurzen zijn immers flink gedaald, terwijl de Amerikaanse economie nog steeds een mooie groei weet te realiseren. Zo beweegt het Amerikaanse werkloosheidscijfer bijvoorbeeld op niveaus zoals we die als laatst voor de crisis hebben gezien. Op de grafiek is zichtbaar dat we na een dergelijk scenario, waarbij de correctie meer dan 10 procent bedraagt terwijl de werkloosheid blijft dalen, een flink herstel mogen verwachten. De grafiek laat zien dat we in het verleden de weken na deze flinke correctie flink in waarde wisten te stijgen.
Deze grafieken vergroten de kans op een bodem
Op de tweede grafiek kunnen we zien wat er gebeurde toen de S&P 500 index te maken kreeg met een flinke zomerdip. We mogen concluderen dat de S&P 500 index in de meeste gevallen flink wist te herstellen. Echter, in het jaar 1981 en 2007 werd de daling na de zomerdip voortgezet. In de andere gevallen kregen we echter te maken met een nieuwe opwaartse beweging. Gemiddeld gezien hebben de stieren na een zomerdip ongeveer 8 maanden nodig om weer het niveau van de recordkoersen te bereiken.