Militaire spanningen tussen Israël en Iran, gecombineerd met wereldwijde aanbodschokken, stuwen olieprijzen naar boven. Mexico’s beperking van olie-exporten verergert het tekort, waardoor Amerikaanse raffinaderijen meer binnenlandse olie moeten gebruiken. Dit alles drijft de prijzen omhoog, met de huidige prijs voor olie op bijna $90 per vat. Desondanks blijft de vraag wereldwijd over het algemeen gezond.

In de volgende grafiek zien we het koersverloop van Olie, dat steeds steiler begint te stijgen en momenteel bijna de $87 aantikt:

Olievraag overtreft aanbod

De Verenigde Arabische Emiraten, lid van de OPEC, heeft in maart de verzendingen van Upper Zakum, een medium-zure olie, met 41% verminderd. Dit draagt bij aan hogere regionale prijzen te midden van bredere beperkingen van OPEC+.

Ondertussen hebben Houthi-aanvallen in de Rode Zee en verstoringen aan belangrijke pijpleidingen in Europa de oliemarkten onder druk gezet. Leveringen werden hierdoor vertraagd.

De aanbodkrapte zou verder kunnen verslechteren, vooral als de regering-Biden sancties tegen Venezuela opnieuw oplegt.

In onderstaande grafiek is dan ook te zien dat de wereldwijde olievoorraden voor het eerst zijn gekrompen sinds eind 2021:

Samantha Hartke, een analist bij Sparta Commodities, zei het volgende over de situatie:

De markt voor zwaardere, vuilere olie is al geruime tijd beperkt tot bearish, maar deze krapte op de zure markten en de vooruitzichten voor het zomerseizoen in de VS suggereren dat de markt een keerpunt bereikt.

Gevolgen van stijgende olieprijzen voor OPEC+

Vikas Dwivedi, een wereldwijde olie- en gasstrateeg voor Macquarie Group zei:

De stijging van de olieprijzen kan uiteindelijk OPEC+ dwingen om sommige productiebeperkingen terug te draaien.

De wereldwijde voorraden worden voorspeld om te dalen, wat gelijk staat aan de productie van Oman. Deze krapte komt op een moment dat de vraag toeneemt, vooral in de VS voor de zomer. Dit zet druk op de benzinevoorraad.

Deskundigen waarschuwen dat olieprijzen boven de $90 uiteindelijk de vraag kunnen verminderen en de productiebeperkingen van OPEC+ kunnen beïnvloeden.

Bron: Bloomberg
Foto: iStock