Volgende week woensdag staat het maandelijkse rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank op het programma. En als we de kenners mogen geloven dan zal mogelijk volgende week de rente al verlaagd worden. Anderen zeggen juist dat die renteverlaging tijdens het volgende rentebesluit in juli doorgevoerd zal worden. Dat die renteverlaging er binnenkort gaat komen, daar zijn de meeste waarnemers het wel over eens.

Tijdens de afgelopen weken is er iets veranderd in het Amerikaanse monetaire beleid. Zo lag ruim een maand geleden de kans op een renteverlaging in juli (of eerder) nog onder de 20%. De tegenvallende Amerikaanse macrocijfers van de afgelopen weken hebben het renteplaatje echter drastisch doen veranderen. En het tegenvallende banenrapport van afgelopen vrijdag heeft de kans op een renteverlaging verder doen toenemen.

Jerome Powell staat open voor een renteverlaging

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat de kans op een Amerikaanse renteverlaging in juli (of eerder) is gestegen tot boven de 70%. En volgens Bloomberg is deze stijging ook deels te danken aan de persconferentie van vorige week. Fed-voorzitter Jerome Powell liet toen weten dat de Amerikaanse centrale bank er alles aan zal doen om de Amerikaanse economie te ondersteunen. En volgens economen liet Powell met deze woorden aan beleggers weten dat hij niet negatief tegenover een renteverlaging staat.

Of die renteverlaging al volgende week doorgevoerd gaat worden, dat is alleen nog sterk de vraag. Volgens waarnemers is de kans groter dat Powell in juli de Amerikaanse rentestand verlaagt.