De Europese economie heeft de wind weer in de zeilen. De stimuleringsmaatregelen van de Europese centrale bank lijken haar vruchten af te werpen op de economische groei. Mede door deze mooie economische groei, ziet de ECB zich genoodzaakt om het monetaire beleid af te bouwen. Toch kan dit afbouwmoment op een zeer onhandig tijdstip plaatsvinden.

Uit de meest recent verschenen PMI-cijfers blijkt dat de groei in het eerste kwartaal van 2018 wat tegenvalt. Toch blijven de meeste economen bij hun standpunt dat de groei binnen de Eurozone dit jaar tussen de 2 en 3 procent zal gaan uitkomen.

Europa kan geteisterd worden door een nieuwe crisis

Als we het verleden als maatstaf mogen gebruiken voor de toekomst, is er reden genoeg om bezorgd te raken over de toekomstige groei van de Eurozone. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Nordea Markets en Macrobond, is namelijk te zien dat op het moment dat de ZEW-verwachtingen lager zijn dan de werkelijke condities, de economische groei altijd de maanden daarna in verval raakt.

Aangezien de ECB op de rem is gaan staan, kan dit proces versneld worden. Het is immers nog maar de vraag of de Europese economie goed kan blijven draaien zonder de miljardensteun van de centrale bank. De bovenstaande grafiek voorspelt in ieder geval weinig goeds.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)