Tijdens de afgelopen weken verschenen er over het algemeen bijzonder goede winstcijfers vanuit de VS. Deze opbeurende winstcijfers waren voor een groot deel te danken aan de belastinghervormingen van Donald Trump. Deze goede winstcijfers zorgen er voor dat de kans klein is dat Amerika binnenkort geconfronteerd gaat worden met een recessie.

Op kwartaalbasis wisten de bedrijfswinsten van de Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven met 26% te stijgen. Een uitzonderlijke groei. Deze groei werd uiteraard voor een groot deel veroorzaakt door de belastingverlaging van Trump. Omdat Amerikaanse bedrijven nu minder belasting hoeven te betalen, houden ze meer winst na belasting over.

Een recessie lijkt nog niet op de loer te liggen

Volgens Ryan Detrick, werkzaam bij LPL Research, is deze winstgroei meer dan alleen hoopgevend. Uit zijn onderzoek blijkt namelijk dat we gemiddeld gezien pas na 49 maanden na het bereiken van een piek in de winstgroei te maken krijgen met een recessie. Dus als we er vanuit gaan dat de piek wat betreft de winstgroei bereikt is, dan duurt het alsnog gemiddeld meer dan vier jaar alvorens we worden geconfronteerd met een economische neergang.

Het onderzoek van LPL Research is niet alleen hoopgevend voor de wereldeconomie, maar ook voor de aandelenmarkten. Zo weet de S&P 500 index vanaf de piek bij de winstgroei gerekend tot de start van de nieuwe recessie gemiddeld met bijna 60% in waarde te stijgen.

Dit lijkt dus niet het ideale moment voor de beer te zijn…