De kerninflatie in de eurozone is in oktober tot 1,1 procent gestegen. Dit is het hoogste niveau sinds augustus 2013. Dat meldt het statistiekbureau van de Europese Unie volgens Bloomberg. De stijging van de kerninflatie – waarin volatiele elementen zoals voedsel en energie niet meetellen – biedt de ECB een onverwachte meevaller. Economen gepeild door Bloomberg verwachtten dat de inflatie op 1 procent zou blijven steken.
De cijfers komen op een moment dat ECB-bestuurders discussiëren over de vraag of meer stimulering moeten worden ingezet om de inflatie aan te wakkeren.
Mario Draghi, president van de ECB, zei vorige week tegen politici dat de vooruitzichten voor de kerninflatie in de eurozone zwakker zijn geworden. Indien zijn zorgen bewaarheid worden, dan zal de huidige opleving van korte duur zijn.
Ondanks meevaller toch meer stimulering?
“De laatste kerninflatiecijfers halen de ergste druk van de ketel,” zo stelt Alan Clarke, econoom bij Scotiabank. Hij verwacht echter nog altijd dat de ECB in december extra maatregelen zal aankondigen: “Vooralsnog moeten we eerst maar eens afwachten of de huidige opleving niet van korte duur is. Ik denk nog altijd dat meer stimulering een reële optie is voor de beleidsmakers in Brussel.” De ECB heeft afgelopen weken meerdere hints gegeven die wijzen op meer stimulering. Zo noemde de bank de toegenomen neerwaartse risico’s voor economische groei. Ook de tegenvallende inflatieverwachting, nog altijd ver onder het gewenste niveau van 2 procent, is een grote bron van zorg voor de bankbestuurders. Nu de grondstoffenprijzen weer verder zakken en de groei van de wereldhandel afneemt, is het de vraag wat de ECB gaat doen. Volgens ECB-bestuurder Coeure zal het beleid worden bepaald door de cijfers die de bestuurders in december krijgen aangereikt: “We nemen onze beslissingen op grond van economische cijfers. We laten ons niet leiden door de financiële markten.”
Euro naar pariteit: Lees hier alles over de daling van de euro