dryships Het is alweer een tijd geleden dat we het nog eens over de Baltic Dry index (BDI) hebben gehad. De laatste keren ging het vooral over hoe slecht de index presteerde en of de graadmeter nog relevant was? Een jaar later zit er opnieuw leven in de brouwerij voor de Baltic Dry index. De verzameling van belangrijkste vrachttarieven voor bulktransport over zee schoot in de voorbije maanden fors omhoog. Meer nog, op amper 2 maanden kon de BDI zelfs een verdubbeling voorleggen, waardoor de index weer postvatte boven 2000 punten. Het is van november 2011 geleden dat we dit niveau voor de Baltic Dry zagen… BDI 2013 De plotse en forse stijging heeft te maken met een aantal factoren.

  • Op de eerste plaats stonden de tarieven voor meerdere jaren onder druk. Een terugkeer naar het gemiddelde drong zich op.
  • De aanvoer van nieuwe schepen binnen de internationale vloot droogt op. De lage tarieven hebben het overaanbod van ‘dryships’ in de kiem gesmoord, waardoor er stilaan een nieuwe balans ontwikkelt.
  • Ten slotte is er een hernieuwde vraag naar bulkproducten (ijzererts, steenkool, granen, …) met name uit China. Van een Chinese harde landing is geen sprake meer.

Er schijnt opnieuw licht in de donkere tunnel voor de droge bulk rederijen. De abonnees van het Groeimarkten Rapport kunnen er over meespreken, want onze favoriete play in deze sector veerde in de voorbije bijna 40 procent hoger! Uiteraard is er nog heel wat werk aan de winkel vooraleer dit herstel ook structureel kan worden. De vraag moet doorzetten en er mag niet opnieuw een overvloed aan nieuwe schepen naar de markt komen. Maar we hebben een licht vermoeden dat de sector zijn lesje wel heeft geleerd. Ze hebben zichzelf immers in de voet geschoten in de voorbije jaren. Nu deze uitwassen verdwijnen maakt dat de weg vrij voor hogere vrachttarieven in de toekomst. Zo ziet u maar dat er wel degelijk kansen voor het rapen liggen in de sectoren met een focus op de groeilanden! Bent u ook benieuwd hoe u optimaal kan inspelen op dit beurssegment waar beleggers nog amper interesse in hebben? Wees contrair en ontdek onze KOOPTIPS in het Groeimarkten Rapport