Credit Suisse heeft in de eerste 3 maanden van het jaar meer dan $75 miljard aan deposito’s van klanten verloren. Het tempo van opnames is nu weliswaar vertraagd maar er vloeit nog steeds geld uit de bank.
De bankrun was het meest acuut in de dagen vlak voor en vlak na de aankondiging van de overname door UBS op 19 maart, aldus de bank in een verklaring. De uitstroom is sindsdien gestabiliseerd tot veel lagere niveaus, maar was op 24 april 2023 nog niet omgekeerd.
Deze uitstroom komt bovenop de massale uitstroom van deposito’s die zich in het laatste kwartaal van 2022 voordeed. Klanten namen toen meer dan $120 miljard op, toen de bank werd getroffen door speculaties op sociale media dat ze op de rand van het faillissement stond.
Moeilijke overname
Bovenop deze massale uitstroom werd Credit Suisse de afgelopen jaren geplaagd door schandalen en tekortkomingen op het gebied van compliance. Hierdoor werden de winsten weggevaagd en verloor de bank steeds meer klanten.
De erbarmelijke toestand van haar activiteiten vormt een enorme uitdaging voor UBS bij de uitvoering van een unieke fusie van twee wereldwijde banken met gecombineerde activa van bijna $1,7 biljoen. De volledige integratie van de activiteiten zal 3 tot 4 jaar in beslag nemen, aldus UBS-voorzitter Colm Kelleher. Hij waarschuwde hiernaast voor enorme risico’s bij het combineren van de activiteiten van de 2 banken.
UBS heeft zijn voormalige CEO Sergio Ermotti teruggehaald om de complexe taak in goede banen te leiden. Ermotti zal duizenden banen moeten schrappen en de investeringsbank van Credit Suisse moeten inkrimpen, terwijl de kredietverstrekker een conservatievere risicocultuur krijgt.
Bron: CNN
Foto: iStock