Tijdens de eerste twee handelsdagen van deze week zijn we geconfronteerd met een kleine paniekgolf. Totaal onverwachts draaiden aan het begin van deze week de aandelenmarkten van richting en dat is iets wat maar weinig mensen hadden zien aankomen. Toch is er voorlopig nog weinig aan de hand.

De aandelenmarkten gaan hoogstwaarschijnlijk de maand januari afsluiten met een flinke plus. Wat dat betreft is de huidige terugval ook niet schokkend te noemen. Bij de barometer van de volatiliteit, de VIX-index, was er wel sprake van een bijzonder fenomeen. Zo wist de VXST-index – volatiliteitsmeter van de S&P 500 index – vanaf het dieptepunt gerekend met meer dan 100% in waarde te stijgen. Volgens Dana Lyons, van The Lyons Share, is dat juist een heel goed teken.

Paniekgolf kan zorgen voor nog hogere koersen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Lyons Share, is te zien dat we sinds het jaar 2011 26 keer te maken hebben gehad met het fenomeen dat de VXST-index vanaf het 3-maandelijkse dieptepunt met meer dan 50% wist te stijgen in combinatie met een S&P 500 index die minder dan 1% verwijderd is van haar 52-weekshoogtepunt. Tijdens alle voorgaande keren stond de S&P 500 index in dat geval 2 en 6 maanden later hoger!

Wat dat betreft lijkt er op dit moment weinig reden tot paniek te zijn. Tijdens de afgelopen jaren was een beetje volatiliteit al genoeg reden om opnieuw aandelen aan de portefeuille toe te voegen. Is dat deze keer opnieuw het geval?