Op Wall Street was er de afgelopen week sprake van een indrukwekkend koersherstel. Door die herstelbeweging zijn heel wat analisten van mening dat de bodem alweer gezet is. Toch is dat beeld in Europa compleet anders. Zo bewegen de meeste Europese aandelen nog rond hun dieptepunten.

Wall Street was tijdens de eerste handelsdag van de week gesloten in verband met een nationale feestdag. Als gevolg daarvan moest Europa het de gehele handelsdag zonder haar Amerikaanse vriendjes doen. En op dergelijke dagen kom je er achter hoe belangrijk de invloed van Wall Street wel niet is. Europa bleef immers dicht bij huis en de echte overtuiging ontbrak.

Tegenvallend koersherstel te danken aan dure euro

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat Wall Street er op dit moment een stuk beter voorstaat dan de Europese beurzen. Zo noteert de S&P 500 index meer dan 2% hoger dan de Stoxx Europe 600 index (ten opzichte van voor de start van de correctie). Een behoorlijk verschil dus.

Dit verschil, in het nadeel van de Europese indices, wordt met name veroorzaakt door de dure euro. Op het moment dat de koers van de euro immers stijgt, presteren normaliter de Europese beurzen minder goed. Doordat de euro tijdens de afgelopen dagen in waarde wist te stijgen, staan de Europese beurzen nog steeds flink onder druk.