Op dit moment heerst er een optimistische stemming op de beursvloer. Dit optimisme wordt onder andere veroorzaakt door de indrukwekkende economische cijfers die tijdens de afgelopen maanden zijn verschenen. Beleggers moeten echter als geen ander weten dat het verleden geen garantie biedt voor de toekomst. Mogelijk wordt de economische groei op dit moment zelfs door beleggers overschat.

Beleggers gingen er enkele maanden geleden vanuit dat het post-coronatijdperk was aangebroken. Toch is dat nog te betwijfelen, aangezien de coronabesmettingen overal in de wereld aan het oplopen zijn. Daarnaast maken overheden zich zorgen over de coronavarianten die zijn ontstaan. Indien de vaccinatiebereidheid te laag is, zal dit leiden tot aangescherpte coronamaatregelen. En strenge coronamaatregelen zullen de economie opnieuw voor een deel doen platleggen.

Amerikaanse groei is in gevaar

Niet alleen de coronasituatie baart diverse economen op dit moment zorgen. Ook de ontwikkelingen binnen de rentemarkt kunnen een teken aan de wand zijn. Zo was er tijdens de afgelopen weken sprake van een aanzienlijke daling bij de rentestanden van de toonaangevende staatsobligaties. Dit was ook het geval bij de Amerikaanse staatsobligaties.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Macrobond and Nordea, is te zien dat dalende Amerikaanse rentes normaliter onheil betekenen voor de Amerikaanse economie. Zo lopen de Amerikaanse ISM-cijfers gemiddeld genomen 18 maanden achter op de ontwikkelingen binnen de Amerikaanse rentemarkt. Deze grafiek waarschuwt voor tegenvallende economische cijfers tot september 2022. Over enkele maanden zou de ISM-indicator zelfs onder de 50-lijn kunnen duiken, wat duidt op een economische krimp.

Wordt de Amerikaanse groei binnenkort tot stilstand gebracht?

GOUD: Het Beste Alternatief!

Zelfs ervaren beleggers kunnen vandaag door het bos de bomen niet meer zien. Er zijn de valutaoorlogen, negatieve rentevoeten, politieke instabiliteit, … Daarom hebben wij de ULTIEME Goudgids samen gesteld. Download hier GRATIS >>