Het jaar 2020 was een gunstig jaar voor Special Purpose Acquisition Companies, oftewel SPAC’s. Het was en is vooral een ding in de Verenigde Staten van Amerika maar niet in Europa. Daar lijkt nu verandering in te komen vermits een aantal Amerikaanse SPAC’s hun pijlen richten op Europese technologiebedrijven waar veel potentieel in zit. 

De SPAC-hype ontstond vorig jaar en blijft ook in 2021 momentum creëren. Special Purpose Acquisition Companies zijn lege vennootschappen die zijn opgericht met als enig doel fondsen in te zamelen om een bestaand privébedrijf te verwerven zodat het doelbedrijf het traditionele en meer complexe proces van een Initial Public Offering kan omzeilen.

De aantrekkingskracht van SPAC’s is dat ze bedrijven een manier bieden om een beursnotering te versnellen. Een IPO kan een veel langer proces zijn en sommige bedrijven schuwen de traditionele route om mogelijke schommelingen in het marktsentiment te vermijden.

Vorig jaar wisten 244 SPAC’s maar liefst 78,2 miljard dollar te verwerven om private bedrijven naar de beurs te brengen, volgens gegevens van Refinitiv. De gekte blijft aanhouden dit jaar, ondertussen hebben 134 SPACs reeds 39 miljard dollar weten in te zamelen.

Meer SPAC’s in Europa

Europa heeft de SPAC-boom grotendeels gemist. Slechts drie SPAC’s die vorig jaar in Europa werden genoteerd, leverden 495 miljoen dollar op. En tot nu toe is er dit jaar geen enkele SPAC geïntroduceerd. Makram Azar, CEO van Golden Falcon Acquisiton Corp, benadrukt dat er ook minder kapitaal richting de markten vloeit in Europa dan in de Verenigde Staten.

Unfortunately in Europe, interesting and attractive companies don’t have the same access to capital as they do in the U.S., either in the private domain, nor on the public markets. The venture capital pool of money for example is much smaller in Europe than it is in the U.S. and the IPO market is very weak.

Azar ziet opportuniteiten in Europa en is van zin om een Europese ‘kampioen’ in tech, media en telecom (TMT) naar de beurs te begeleiden via zijn bedrijf. Volgens hem zijn er zeker 60 TMT en fintech bedrijven in Europa waar veel potentieel zit. Ook Gary Quin, CEO van North Atlantic Acquisition Corp, oogt naar de Europese markt.

Bronnen: CNBC

Foto: Pixahive

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>