Voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell zei donderdag dat de centrale bank vastberaden is om de inflatie onder controle te krijgen. Hij voegde er aan toe dat een meer ‘hawkish’ aanpak nodig kan zijn om hun doel te halen. Dat zou kunnen betekenen dat de Amerikaanse centrale bank in mei de rente gaat verhogen met 50 basispunten.

Gisteren was het even schrikken op de aandelenmarkten. Fed-voorzitter Jerome Powell liet vallen dat ze de inflatie willen afkoelen en dat een agressievere aanpak wellicht nodig zal zijn. Met andere woorden, een ‘rate hike’ van 50 basispunten behoort opeens tot de realistische mogelijkheden in mei. En dat horen beleggers en investeerders niet graag.

It is appropriate in my view to be moving a little more quickly to raise interest rates. I also think there is something to be said for front-end loading any accommodation one thinks is appropriate. I would say 50 basis points will be on the table for the May meeting.

Powell zijn statement ligt eigenlijk in de lijn van de verwachtingen. Beleggers en investeerders hebben in principe niets nieuws gehoord, er is in principe al een ruime tijd sprake van een renteverhoging van 50 basispunten. De kans op dergelijke ‘rate hike’ in mei is gestegen naar 97,6 procent. De Dow Jones Industrial viel met 400 punten en de Nasdaq met ruim 2 procent.

Hardnekkige inflatie

In maart ging de rente nog met ‘slechts’ 25 basispunten omhoog, maar de afgelopen weken gaan er steeds meer stemmen op om sneller te werk te gaan. Vooral gezien de inflatie in maart gestegen is naar 8,5 procent jaar-op-jaar. Het is pijnlijk te weten dat de Federal Reserve vorig jaar nog voet bij stuk hield dat de stijgende inflatie slechts een tijdelijk fenomeen zou zijn.

Met andere woorden, ze hadden in principe veel eerder kunnen reageren. Dat zou in ieder geval vermeden hebben dat de markten tegenwoordig zo hevig reageren. Maar langs de andere kant, Powell benadrukte dat de Amerikaanse economie bijzonder sterk is en dat de arbeidsmarkt robuust is. Of er een recessie zal volgen, is uiteraard één groot vraagteken.

Bronnen: Jeff Cox – CNBC

Foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 ImageCreator

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>