Kopenhagen

Vorig jaar december vond in Parijs de VN-klimaatconferentie plaats. Het resultaat van die bijeenkomst moet nu worden omgezet in concrete acties. Zo wil Kopenhagen als eerste hoofdstad ter wereld in 2025 Co2-neutraal zijn. Eén van de acties die volgens de burgemeester van de stad moet worden uitgevoerd, is het stopzetten van investeringen in fossiele brandstoffen. Het terugtrekken van investeringen uit fossiele brandstoffen wordt vaak aangeduid met de term fossil fuel divestment. Er woedt al enige tijd een flinke discussie tussen voor- en tegenstanders over nut en noodzaak van divestment. Verschillende argumenten worden door beide partijen aangehaald. Voorstanders stellen onder meer dat de afgesproken doelen van Parijs nooit gehaald kunnen worden, indien alle officiële reserves van fossiele brandstoffen worden opgebruikt. Tegenstanders zijn van mening dat je als aandeelhouder van bijvoorbeeld een olieconcern meer invloed kan uitoefenen op het beleid van het management.

Burgemeester Kopenhagen is voorstander

De burgemeester van Kopenhagen, Frank Jensen, behoort tot de voorstanders. Hij wil dat het investeringsfonds van de stad alle investeringen in olie, gas en steenkool zo snel mogelijk beëindigd. “Kopenhagen speelt een leidende rol in de wereldwijde energietransitie die gaande is. We willen in 2025 de eerste Co2-neutrale hoofdstad van de wereld zijn. Die doelstelling rijmt totaal niet met onze huidige investeringen in fossiele brandstoffen. Dat moeten we dus zo snel mogelijk veranderen.”

Langetermijntrend

De grote vraag is of dit het begin is van een langetermijntrend. Burgemeester Jensen is daarvan overtuigd. “Ik ken geen andere steden die zich zo duidelijk hebben uitgesproken over dit onderwerp. Maar ik ben ervan overtuigd dat vele andere steden deze maatregel ook zullen nemen als reactie op het klimaatakkoord in Parijs. De ontwikkelingen op dit gebied zullen snel gaan.” Het is overigens nog onduidelijk hoe de vrijgekomen middelen geïnvesteerd zullen worden. Wellicht in de technologie van de toekomst?

<<< Beleggen in de technologie van de toekomst doet u HIER >>>