We staan er niet bij stil, maar een van de meest kostbare grondstoffen ter wereld komt iedere dag zonder problemen ons huis binnen. Waar in het verleden oorlog werd gevoerd voor de macht en controle over olie, zal in de toekomst oorlog worden gevoerd voor de macht en controle over … water. Water is een van de meest kostbare grondstoffen ter wereld en zal zelfs waardevoller worden dan olie.
70% van de oppervlakte van onze planeet bestaat uit water. Toch is water schaars. 97% van het water dat beschikbaar is op aarde, kan men niet gebruiken. Van de overige 3% is 70% bevroren en bevindt 29% zich in onbereikbare ‘tanks’ onder de grond. Slechts 1% van de 3% van al het vers water ter wereld kunnen we dus gebruiken.
Daarnaast is het beschikbare water nog niet gelijk verdeeld. Er is bijvoorbeeld veel vers water in Siberië, waar bijna niemand woont. En 70% van het verse water dat beschikbaar is, gaat naar de landbouw om de hongerige wereldbevolking te voeden.
Tekort aan water
Volgens de Verenigde Naties hebben 1,6 miljard mensen geen toegang tot vers water. Tegen 2025 zou 2/3 van de wereldbevolking in gebieden leven waar water schaars is. Het Wereld Economisch Forum noemt de schaarsheid van water het grootste economische probleem van de toekomst. Waterschaarste is een even grote economische dreiging als terrorisme.
Tel daarbij op dat de vraag naar water tegen 2035 nog eens met 85% zal toenemen volgens het Internationaal Energie Agentschap. In 50% van de ziekenhuisbedden in de wereld liggen mensen die een aan water gerelateerde ziekte hebben., voornamelijk door een tekort aan vers water.
Water waardevoller dan olie
Waar er schaarste heerst, is er ook geld. Een van de grootste waterbedrijven ter wereld is het Franse Suez. CEO Jean-Louis Chaussade voorspelt dat water waardevoller zal worden dan olie. De waterindustrie is nu al $600 miljard groot en zal tegen 2020 al boven $1.000 miljard uitkomen.
Onderzoeksbureau McKinsey berekende dat er tussen nu en 2030 zo’n $7.500 miljard nodig zal zijn aan investeringen om de stijgende vraag naar water aan te kunnen. En volgens de Wereldbank moet er jaarlijks $114 miljard geïnvesteerd worden in waterinfrastructuur.
Dat zijn bedragen waar veel beleggers van watertanden.
Bron: Investors Ally