Afgelopen maandag verschenen er vanuit Duitsland cijfers over het Duitse bedrijfsklimaat. Deze cijfers vielen iets lager uit dan verwacht. De trend van de afgelopen maanden zorgt er voor dat de kans op een tegenslag van de Duitse economie toeneemt.

De Duitsers kunnen mogelijk binnen afzienbare tijd te maken gaan krijgen met het protectionisme van Trump. Donald Trump liet immers vorige week al weten dat de Duitsers rekening moeten houden met importheffingen op hun auto’s. Als reactie op dit bericht moesten de Duitse autofabrikanten veel waarde inleveren op de Duitse beurs.

De Duitse bedrijfsklimaatindex voorspelt onheil voor het Duitse BBP

Ook de Duitse ondernemers lijken hun twijfels te hebben over de economische toekomst van het land. Zo is de Duitse bedrijfsklimaatindex in een dalende trend beland en dat voorspelt weinig goeds. De economische groei wordt immers voor een groot deel bepaald door de bedrijfsinvesteringen.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Nordea Markets and Macrobond, is te zien dat de Duitse bedrijfsklimaatindex een voorspellend karakter in zich heeft zitten. Op het moment dat deze index een dalende beweging in gang zet, volgt het Duitse bruto binnenlands product vaak niet veel later deze beweging op.

Mocht dat dit keer opnieuw het geval zijn, dan zou dat betekenen dat de Duitse economie binnenkort een economische tegenslag te verwerken krijgt.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>