Tijdens de financiële crisis wist het Amerikaanse werkloosheidscijfer te stijgen tot boven de 9%. Anno 2017 kunnen we een dergelijk werkloosheidscijfer maar moeilijk voorstellen. De Amerikanen hebben immers vandaag de dag te maken met een werkloosheidscijfer die meer dan de helft lager is dan tijdens de huizenmarktcrisis. Toch is dat veelal erg slecht nieuws voor de markten.

Op de momenten dat we te maken hebben met een sterke economische groei, weten de markten hier veelal ook van te profiteren. Een groeiende economie weet namelijk over het algemeen te zorgen voor stijgende winsten en daarmee dus ook een stijgende beurskoers. Toch is dit niet altijd het geval. Beleggers houden namelijk van speculeren en daarom lopen de aandelenmarkten vaak een tijdje voor op de werkelijke economie. Dit is ook meestal het geval als de markt van richting verandert.

Laag werkloosheidscijfer is geen reden voor optimisme

Vrij recent werd er nog uitbundig gereageerd op een onverwachte daling van het Amerikaanse werkloosheidscijfer. Op dit moment hebben we te maken met een historisch laag cijfer van 4,1%. Toch is dit niet bepaald goed nieuws voor Wall Street.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Teddy Vallee, is te zien dat de S&P 500 index gemiddeld gezien het slechtst presteert op het moment dat we te maken hebben met een Amerikaans werkloosheidscijfer dat tussen de 2,5 en 4,5 procent ligt. Gemiddeld gezien staat de S&P 500 index in dat geval een jaar later amper 2% hoger.

Voor beleggers is een goed banenrapport dus niet bepaald reden tot feestvreugde!