Wanneer de aandelenmarkten niet stijgen, dan krijg je direct berichten over een aandelencrash. Dat is het typische sentiment van een aandelenmarkt die maar blijft geven. Maar hoewel de S&P 500 nog steeds dicht tegen zijn topkoers staat, geldt dat niet voor een groot deel van de aandelen in de index.

De laatste 2 jaar overleefde de S&P 500 een correctie van 12% (juli – augustus 2015) en 13% (november – februari 2016). Een daling van de index een tiental procenten, moet dus niet direct een drama betekenen. Maar voor individuele aandelen kan dat soms wel het geval zijn.

Van de 505 aandelen in de S&P 500 (er zijn 5 bedrijven die 2 aandelen klasse hebben) zijn er dit jaar 337 die in het groen staan, 168 staan dus in het rood. Van die 168 ‘losers’ zijn er maar liefst 40 die 20% of meer lager staan dan begin dit jaar. De verliezen lopen voor sommige aandelen zelfs bijna op tot 50%.

16 van de 40 aandelen komen uit de energiesector. Maar er staan ook 13 retailers op de lijst. Je kan als belegger dus niet blindelings afgaan op een index om de gezondheid van de aandelenmarkt in te schatten.

Blijf op de hoogte van alle beurs- en cryptonieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>

Reacties