Augustus lijkt het keerpunt te zijn geweest voor de stierenmarkt die in 2009 begon. Augustus 2015 was de slechtste globale beursmaand in 3 jaar en het was de slechtste Amerikaanse beursmaand in 17 jaar. Erger nog, de kans is groot dat september ook een slechte maand zal worden voor de aandelenmarkt. September is de enige maand voor de S&P 500 waarin de index meer daalde dan steeg doorheen de geschiedenis. Maar in die keren dat de S&P 500 meer dan 5 % daalde in augustus (zoals dit jaar), daalde de S&P 500 in 80 % van de gevallen ook in de maand september. Gemiddeld verloor de index dan nóg eens 4 %. Bekende belegger John Hussman liet recent nog weten dat een crash van de aandelenmarkt dikwijls begint met een daling van 10% à 14% waarna de indexen 6% à 7% herstellen. Dit is net hetgeen we in augustus gezien hebben. Hussman ziet de indexen dan ook verder corrigeren tot een verlies van 40% à 55%.
Margin debt versterkt correctie
Daar komt bij dat de margin debt de correctie van de aandelenmarkt nog verder kan versterken. Er werd nog nooit zo veel geld geleend om aandelen mee te kopen. Maar banken als Bank of Amercia, U.S. Trust, Morgan Stanley en Wells Fargo beginnen hun klanten al te dwingen om te kiezen:
- Geld bijstorten
- Aandelen verkopen
In april van dit jaar stond de margin debt op $464 miljard of 2,78% van het bbp. De laatste 2 keren dat de margin debt dergelijke hoogte bereikte was maart 2000 (2,78%) en juli 2007 (2,62%). In 2000 daalde de S&P 500 daarna met 45% en in 2007 met 48%. Het is duidelijk dat de aandelenmarkt zich in een gevarenzone bevindt. Een van de beste technische analisten – Louise Yamada – liet al verstaan dat de stierenmarkt dood en begraven is. De technische schade is te groot. Zij ziet de S&P 500 verder dalen tot 1.800 punten en misschien zelfs tot 1.600 punten , een extra daling van meer dan 20%.
Technische indicatoren wijzen op correctie
Een andere reden waarom aandelen het moeilijk zullen hebben is de gezondheid van de indexen, met andere woorden: de verhouding tussen het aantal aandelen dat stijgt ten opzichte van het aantal aandelen dat daalt. Dit noemt met de advance-decline ratio. Er is een duidelijke trend waarneembaar dat er steeds meer aandelen dalen ten opzichte van het aantal aandelen dat stijgt. Dit zet automatisch meer druk op de indexen wat dan weer druk zet op de individuele aandelen. De geschiedenis laat dus zien dat we ver van een eindejaarsrally verwijderd zijn. Enkele specialisten roepen dat de correctie kan uitmonden in een berenmarkt. De margin debt heeft meer dan waarschijnlijk zijn maximum bereikt. Er zijn meer aandelen die dalen dan stijgen. Kortom, het ziet er voorlopig niet zo goed uit voor de aandelenmarkt.
Dek uw portefeuille in voor een correctie
Laat u niet verrassen als de aandelenmarkten ineens 25% tot 45% lager staan. Zorg op tijd voor een goede dekking van je portefeuille. Wie niet vertrouwd is met instrumenten om short te gaan, kan ook steeds GOUD kopen als hedge tegen een daling van de aandelenmarkt. Lees de Gratis GoudGids voor de beste manier om uw portefeuille met goud te beschermen.