Voorzitter van de Europese Centrale Bank Christine Lagarde hoopt en verwacht nog altijd dat 2021 het jaar van herstel wordt. Echter vreest ze dat de Europese economie enige vertraging zal oplopen door het hoge aantal besmettingen, de varianten en de strubbelingen inzake de levering van de vaccins. Toch blijft ze optimistisch en ziet ze een positieve tweede jaarhelft.  

De huidige situatie is minder positief dan we hadden gedacht enkele maanden geleden. De Britse en Zuid-Afrikaanse varianten van het coronavirus gooien namelijk roet in het eten van een spoedig economisch herstel. Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank, verwacht een trager herstel van de Europese economie dit jaar.

Our hope is that still 2021 is the year of recovery but in two phases and phase one is clearly one that it is still plagued with very high level of uncertainty.

Verschillende Europese landen zijn reeds bezig met hun vaccinatiecampagnes echter is er veel kritiek op de aanpak en de snelheid hiervan. Daarenboven komen enkele vaccinmakers hun afspraken niet na waardoor de leveringen flinke vertraging oplopen.

Economisch herstel

Volgens gegevens van de ECB kromp de Europese economie tijdens het vierde kwartaal vorig jaar. Die krimp gaat zich ongetwijfeld doortrekken naar het huidige kwartaal. De ECB verwacht dat de Europese economie dit jaar gaat groeien met 3,9 procent en 2,1 procent in 2022. Deze prognoses zijn echter afhankelijk van de COVID-situatie en kunnen dus veranderen.

Lagarde zei vorige week dat ze vastberaden zijn om de monetaire stimulus ongewijzigd te houden zolang dit nodig is. Het Pandemic Emergency Purchase Program, dat verlengd kan worden tot maart 2022, heeft de mogelijkheid om tot 1,85 biljoen euro aan obligaties op te kopen. Daarenboven blijven de rentes ook op een historisch laag niveau.

Bronnen: CNBC

Foto: PxHere

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>