inflation-500 Inflatie is de vijand van elke noeste spaarder en inflatiebestrijding behoort tot de kerntaken van de ECB. Maar een te lage inflatie is óók niet goed. De inkt op het papier over de sterke euro versus de dollar was nog niet droog, of de euro kreeg alweer een tik te verwerken. Reden:  té lage inflatiecijfers. De donderdag verschenen HICP (Harmonised Index of Cosumer Prices) in de Eurozone kwam verrassend laag uit: 0,7 procent. Dat is, jaar op jaar vergeleken, het laagste inflatiepercentage in vier jaar. Daar is de ECB niet gelukkig mee gezien haar doelstelling om de HICP iets beneden de 2 procent te houden.

Lage inflatie: roep om renteverlaging

De opvallend lage HICP triggerde prompt een aantal analisten tot het schrijven van rapporten waarbij zij het vermoeden uitten dat de ECB de rente volgende week zal verlagen met 0,25 procent. En als het niet volgende week is, dan toch zeker begin september. We betwijfelen of het erg zinvol is om de al erg lage rente van 0,5 procent met nog eens 0,25 procent te verlagen, maar sluiten het niet uit. Niet zozeer volgende week al, maar in december zou kunnen. Veel zoden aan de dijk zal het beslist niet zetten, maar als signaal dat de ECB er bovenop zit, het zou zomaar kunnen.

Japan scenario?

De grootste angst van de meeste marktvorsers, en ook van de ECB, is een soort van Japan scenario, oftewel: deflatie. Deflatie lijkt leuk, uw geld wordt meer waard, maar geldt als verstikkend voor de economie. Immers, u wordt ‘beloond’ met uw geld niet uitgeven omdat u daar morgen meer voor kunt krijgen dan vandaag. In Japan weten ze daar alles van. Inflatie bestrijden is lastig, deflatie bestrijden bijna ondoenlijk. Als consumenten eenmaal gewend zijn aan het fenomeen dat alles goedkoper wordt, is het een Hercules taak om ze weer aan te sporen tot consumeren. De euro is onder al dit geweld ‘zomaar even’ €0,03 weggezakt ten opzichte van de dollar: er gaan nu geen 1,38 dollars in een euro, maar 1,35. De bordjes zijn snel verhangen op de valutamarkten, dat moge duidelijk zijn. Voorlopig geldt dat het een gezonde zaak is dat de euro wat stoom afblaast ten opzichte van de euro. We zijn benieuwd wat de ECB volgende week te melden heeft. Volg ons op TWITTER voor razendsnelle updates van het relevante financiële nieuws