Dat de olieprijs ten opzichte van de zomer van vorig jaar zo fors is gedaald, kan wel eens het gevolg zijn van het extreem ruime monetaire beleid van de Amerikaanse Federal Reserve, zo stelde een analist van een grote financiële dienstverlener. Mark Lewis van Kepler Cheuvreuz zei afgelopen maandag dat de boom van de Amerikaanse schaliegasproductie van de afgelopen jaren de olieprijs omlaag heeft gedrukt, maar dat dit ook deels gedreven werd door de ‘heel erg lage rentetarieven van de Federal Reserve’.
Fed en de rente
‘De financiële dimensie van het schalie-verhaal is erg belangrijk’, zei Lewis hierover. ‘Ik vraag me af in hoeverre we ooit deze enorme toename van de olieproductie hadden gehad in de afgelopen 3-4 jaar vanuit schalie-spelers als we ons niet in de huidige omgeving hadden bevonden.’ De Fed houdt zijn belangrijkste rentetarief al sinds 2008 rond het nulpunt. Dankzij die lage rentes, zijn banken instaat geweest om geld te lenen tegen lagere rentes dan ze hadden kunnen doen in een economisch gezonde omgeving. Volgens Lewis is de schalie-industrie gegroeid als gevolg van de toegang tot extreem goedkope financiering, waardoor de markten zijn overspoeld. Veel analisten, waaronder het Internationale Energie Agentschap (IEA), zien de hoge productie in de VS als een belangrijke oorzaak achter de prijsdaling van olie. Dit gaat volgens velen samen met de wereldwijde zwakkere vraag en de Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) die hun productie niet hebben willen verlagen.
De analist van Keplet Cheuvreux voorspelt dat er de komende maanden wat consolidatie van de olieprijs zal plaatsvinden. Daar voegde hij aan toe dat het aantal aangeboorde schaliegasbronnen dat nog niet in werking is, moet worden opgeruimd voordat er serieuze stijgingen van de olieprijs gezien zullen worden. De analist verwacht dat de olieprijs het jaar zal afsluiten op een prijs van 75 dollar per vat. Over de komende kwartaalcijfers van de sector, zei Lewis dat hij verwacht dat ze ‘vreselijk’ zullen zijn.