De Amerikaanse centrale bank is al enkele jaren geleden gestopt met het grootschalig opkopen van bedrijfs- en staatsobligaties. De Amerikaanse economie was immers sterk genoeg om op eigen benen te kunnen staan. Mede daarom werden er tijdens de afgelopen jaren ook meerdere renteverhogingen doorgevoerd. Maar, mogelijk zal de Fed het komende decennium opnieuw Amerikaans schatkistpapier aan de portefeuille toevoegen.

De Fed heeft tijdens de afgelopen jaren een dappere poging gewaagd om haar gigantische balanspositie af te bouwen. En dit is voor een deel ook gelukt. Toch zijn de centrale bankiers er achter gekomen dat het afbouwen van een dergelijke balanspositie niet zonder slag of stoot gaat. Het afbouwen zal geleidelijk moeten gaan, om grote schokbewegingen op de financiële markten te voorkomen.

Gaat de Fed luisteren naar Donald Trump?

Toch zijn er steeds meer geluiden waarneembaar die zeggen dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk binnenkort van monetaire richting zal gaan veranderen. Trump dringt namelijk op een renteverlaging aan en de president zou tevens voorstander zijn van een nieuw stimuleringspakket. En gezien de handelsvete met China, zou de Fed zich genoodzaakt kunnen zien om te zorgen voor een extra economische stimulans.

Volgens de economen van Bloomberg kan de Fed het komende decennium voor meer dan $ 2 triljoen aan Amerikaans schatkistpapier aan de portefeuille toevoegen. En dat zou zelfs zonder een nieuw stimuleringspakket kunnen gebeuren, omdat de Fed het komende decennium haar beleggingen in hypotheekschulden zal moeten afwikkelen. Volgens kenners kan de opbouw van schatkistpapier zelfs het niveau van het QE-tijdperk overschrijden.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>