Achteraf is het gemakkelijk zeggen dat een overaanbod op de markt de olieprijs deed dalen met meer dan 40 %. De vraag is nu, wat kan er zorgen voor een hogere olieprijs. De opmars van de schalie olie zorgt volgens de meeste waarnemers voor het overaanbod. Dit kan gedeeltelijk waar zijn, maar anderzijds zijn er ook grote oliebronnen die opdrogen. De Verenigde Staten is niet de enige speler die het opdrogen van de grote oliebronnen wou counteren met een eigen hogere productie. Het is dus niet alleen een Amerikaanse overaanbod. Maar hoe lang kan dit overaanbod standhouden? Amerikaanse schalievelden draaien gemiddeld break-even rond $ 60 per vat. Diepzee olie heeft gemiddeld $ 80 per vat nodig en verschillende OPEC landen hebben meer dan $ 100 per vat nodig om hun fiscale budget op orde te houden.
Een hogere olieprijs is een kwestie van tijd
De vraag naar olie stagneert de laatste tijd rond 92 miljoen vaten per dag door de trage globale economische groei. Maar de economische groei in de groeilanden blijft op niveau waardoor op lange termijn toch meer olie nodig zal zijn. Geopolitieke redenen en concurrentie tussen olie grootmachten zorgen er voor dat er momenteel een overaanbod is van 2 miljoen vaten per dag. Maar we kunnen misschien wel eens sneller met een hogere olieprijs zitten dan we verwachten wanneer:
- Als Rusland capituleert in Oost-Europa en Iran gaat helpen
- Er oorlog uitbreekt, niet direct met Rusland maar misschien in Rusland. Miljonairs kunnen veel kopen, ook het leger of politici
- Als de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië door de knieën gaan en de productie verlagen
Olieaandelen staan vandaag op een aantrekkelijk niveau voor de lange termijn. Als een van bovenstaande scenario’s zich zou voltrekken, is het al te laat om nog achter de koersen aan te lopen. Heb jij al een abonnement van het Grondstoffen Rapport met de beste tips uit de oliesector?