Al 11 maanden op rij weet de S&P 500 index in het groen te sluiten. En mochten de Amerikaanse stieren ook deze maand de overmacht houden, dan kunnen we te maken krijgen met een evenaring van het record van 12 maanden dat werd neergezet in 1936 en 1950. Wat voorspelt een lange winstreeks?

Ryan Detrick, strateeg bij LPL Research, heeft het effect van een lange winstreeks onderzocht. En uit zijn onderzoek komt naar voren dat een lange winstreeks normaliter ook weet te leiden tot verder stijgende beurskoersen. Om van een ‘winstreeks’ te mogen spreken moet het gaan om een aantal maanden op rij waarin de S&P 500 index achtereenvolgens in het groen wist te sluiten.

Een lange winstreeks weet normaliter te leiden tot stijgende beurskoersen

Op de bovenstaande tabel, afkomstig van LPL Research, zijn de resultaten van het onderzoek in beeld gebracht. Op deze tabel is te zien dat de S&P 500 index in het meest van de gevallen goed weet te presteren bij een winstreeks van minimaal 5 maanden. Sinds het jaar 1950 heeft de S&P 500 index 24 keer te maken gehad met een winstreeks van 5 of meer maanden en één jaar later stonden we in 95,8% van de gevallen hoger.

Daarnaast valt op dat de twee hoogste jaarstijgingen plaatsvonden bij de twee hoogste winstreeksen (sinds het jaar 1950) die in het jaar 1954 en 1958 werden neergezet.

Staat de S&P 500 index over een jaar opnieuw flink hoger?