vrij gevolgen euro

Vanwege de wat matige winstgroei in Europa is het valutamomentum een belangrijke drijfveer voor de bedrijfswinsten die erg welkom is. En ondanks dat de recente bewegingen in de valutamarkten een hogere volatiliteit in de bedrijfswinsten tot gevolg hebben, zijn ze naar verwachting positief voor Europese bedrijven. Dat stellen de analisten van Comgest. Als Comgest vooruit kijkt naar 2015 dan leveren de valutabewegingen naar verwachting een positieve bijdrage aan de kortetermijnwinstgroei van Europese bedrijven. Daarbij moeten beleggers echter wel goed naar verschillende sectoren kijken, want daar kunnen de verschillen per sector erg groot zijn op de lange termijn.

Beweging euro

vrij euro tegenover dollar etc De voor Europeanen meest opvallende valutabeweging van de laatste maanden is natuurlijk wel de daling van de euro ten opzichte van de dollar met 20 procent. In tegenstelling tot wat velen zeggen, moet dit volgens Comgest niet geïnterpreteerd worden als een stimulans voor de concurrentiekracht van Europese bedrijven op lange termijn. ‘Dit soort schommelingen op de valutamarkten is namelijk niet ongewoon’, schrijft het Europese beleggingsteam van Comgest in een analistenrapport. Het team denkt dat dit soort schommelingen op de valutamarkt op de lange termijn neutraal is voor de concurrentiekracht van Europese bedrijven. Kijkend naar verschillende sectoren, zien de analisten enkele sectoren die weinig risico lopen als gevolg van valuta-effecten. Voorbeelden hiervan zijn dienstverlenende en detailhandelsbedrijven, die hun kosten dichtbij de consument genereren en hierdoor weinig transactierisico lopen. Hetzelfde geldt volgens Comgest voor consumentenproducten, waarbij de productie veelal bij de consumenten in de buurt is.

Duurdere frank

Voor luxegoederen bestaat wel een zorg omtrent valuta, al zijn de meeste producenten van luxegoederen flexibel met hun prijsstelling. Voor 2015 verwacht Comgest een mogelijk positief effect van de valutamarkt op deze producten, omdat deze bedrijven gemakkelijk hun prijzen kunnen verhogen en dit vaak een bewezen positieve impact heeft op de omzet van dit soort bedrijven, aldus het aandelenteam. Comgest ziet verder voor researchintensieve bedrijven, zoals farma en software, een mismatch in valuta en daardoor een transactierisico. Zo zijn er veel bedrijven, een voorbeeld dat Comgest noemt is Roche, dat een deel van hun kosten maakt in de gestegen Zwitserse frank, maar daarentegen maar weinig omzet genereert in het land, wat maakt dat de duurdere frank naar verwachting een negatieve impact heeft op de kasstroom van het bedrijf. Wat gebeurt er als de euro nog verder valt?