Larry Summers Larry Summers, ooit gedoodverfde favoriet om Bernanke op te volgen bij de Federal Reserve, maakt zich grote zorgen over de groeiende inkomensverschillen in de VS. En die zorg lijkt terecht. Larry Summers zou aanvankelijk Ben Bernanke opvolgen als Chair van de Federal Reserve. Spijtig voor hem riep dat teveel weerstand op, en sindsdien moet Wall Street het doen met de slimme Janet Yellen. Maar dat wil uiteraard niet zeggen dat econoom Summers, als professor verbonden aan de Harvard University, niets meer te melden heeft.

**Volg ons net als ruim 13.000 andere geïnteresseerde beleggers op TWITTER**

In een ingezonden stuk naar de Britse zakenkrant de Financial Times sprak Larry Summers zijn grote zorgen uit over de groeiende kloof tussen de bovenste 1 procent… en de rest. Die kloof is de afgelopen jaren, eigenlijk sinds de crisis uitbrak, sterk toegenomen en wordt alleen maar groter.

Larry Summers: ‘Downton Abbey’

Volgens Larry Summers stevent de VS af op een ‘Downton Abbey’ economie, wat zoveel wil zeggen als een heel klein, ultrarijke toplaag, en daaronder ‘de rest.’ En ‘de rest’ mag u lezen als 99 procent. Het meest zorgelijke is volgens Summers nog wel dat die verschillen niet kleiner zullen worden als de Amerikaanse economie normaliseert. De rijken profiteren volgens Larry Summers teveel van voordelen die die status met zich meebrengt, zoals de mogelijkheid om belasting over vermogenswinsten uit te stellen. Echter, louter dat soort voordelen aanpakken is volstrekt onvoldoende de kloof tussen rijk en arm te dichten. En daarbij denkt Larry Summers aan zaken als het verhogen van de inkomens voor de middenklasse en het verbeteren van de huidige belastingregels. Hij heeft een medestander gevonden in president Obama, die in zijn ‘State of the Union‘ constateerde dat vier jaar van economische groei heeft geleid tot recordwinsten voor het bedrijfsleven, sterk opgelopen beurskoersen, maar dat ‘Jan Modaal’ er qua salaris geen spat verder mee is gekomen.