larry-summers

Larry Summers, ooit de beoogde opvolger van Ben Bernanke bij de Federal Reserve, maakt zich zorgen over de huidige economische situatie in de wereld. Hij pleit ervoor om voorlopig de rente niet te verhogen. De econoom Summers, als professor verbonden aan de Harvard University, waarschuwt voor substantiële risico’s in de financiële markten. Met name de toegenomen volatiliteit is reden voor bezorgdheid. De markten bevinden zich niet meer in rustig vaarwater. “Je zult mij niet kunnen verleiden om te voorspellen dat we nu in een crisis terechtkomen”, aldus Summers tegenover CNBC. “Maar de risico’s voelen nu groter dan in de afgelopen jaren. Ik denk dat het beleid daarom in de komende tijd gericht moet zijn op het creëren van vertrouwen en stabiliteit.

Vier redenen

Summers noemt vier redenen die de volatiliteit op de markten versterken. Zo is er sprake van een groeivertraging in China en heerst er flinke onrust op de grondstoffenmarkten. Tevens kampen opkomende landen met forse waardevermindering van hun valuta’s. En tot slot is de vraag naar producten en diensten in geïndustrialiseerde landen minder dan verwacht. “Wanneer je al deze factoren naast elkaar legt, is het nauwelijks voor te stellen dat de Fed al snel tot een renteverhoging over zal gaan”, aldus Summers. De voormalig minister van Financiën begrijpt het argument dat de Fed de rente moet verhogen om de situatie op financiële markten te normaliseren. Hij stelt echter dat een renteverhoging momenteel te risicovol is, omdat de noodzakelijke factoren voor economische groei ontbreken.

VIX

“In deze periode, met de VIV richting 40, zie ik geen argumenten voor een renteverhoging. Het enige argument wat zou kunnen gelden, is dat de huidige lage rentestand beleidsbepalers geen ruimte naar beneden biedt.”

Schermafdruk 2015-08-26 09.03.11

Summers gaat dieper in op dat laatste argument: “Natuurlijk is de extreem lage rentestand ongemakkelijk voor de Fed, maar ik vrees dat dit de nieuwe realiteit is. Een economie waarin de werkgelegenheid niet snel groeit en de groei van arbeidsproductiviteit stagneert, kan wellicht alleen worden aangezwengeld door extreem lage rentes voor langere periode aan te houden.”  

>>> Handleiding voor goud nodig? KLIK HIER