Heeft de renteverhoging van de Federal Reserve geen gevolgen? We dachten het niet! Er zijn wel degelijk gevolgen, vooral voor China en grondstoffen. Waar het geen gevolgen voor heeft, is uw spaargeld. Dat blijft gewoon belachelijk weinig opbrengen. Wanneer China zijn munt devalueerde in augustus zorgde dat voor de nodige paniek op de financiële markten. De Amerikaanse renteverhoging maakt de Amerikaanse dollar aantrekkelijker op de valutamarkt. Dit zet de Chinese yuan nog meer onder druk. Een nieuwe devaluatie is niet uit te sluiten en kan opnieuw voor de nodige paniek zorgen.
Olie en China grootste slachtoffers? Nee …
Een sterke Amerikaanse dollar zet ook meer druk op grondstofprijzen, voornamelijk olie. De beslissing van de OPEC om de productie op peil te houden zorgt nog steeds voor een overaanbod op de markt. Daar bij de OPEC hebben ze al lang begrepen dat wanneer zij de productie zouden verlagen andere spelers op de markt een productie zouden verhogen. Dan kunnen ze de olie maar beter zelf verkopen. In een wereld van overaanbod en een dalende vraag zal de olieprijs zwak blijven. De sterkere dollar zal het bodemproces van de olieprijs echter bevorderen. Een nieuwe stijgende olieprijs zullen we pas zien wanneer het overaanbod verdwijnt maar de sterkere dollar verhoogt de kostprijs van de producenten terwijl de opbrengst daalt. Dit zal het uitzuiveringsproces in de sector versnellen.
Wat er overblijft zullen bedrijven zijn die veel efficiënter produceren of die veel groter zijn doordat ze de kleinere spelers voor een prikje hebben kunnen overnemen. Veel producenten hebben zich in 2015 nog kunnen indekken tegen een lagere olieprijs, dat zal in 2016 verdwijnen. Dit is typisch om een bodemproces van een langdurige berenmarkt, al kan dit wel een tijdje duren.
De spaarder blijft de klos
Voor de ongeduldige spaarder lijkt de renteverhoging in de eerste plaats goed nieuws. Het zou een signaal kunnen zijn de rentevoeten op de spaarrekeningen terug kunnen gaan stijgen. Dit lijkt echter valse hoop te zijn. De 5% rente van de Federal Reserve Fund Rate van voor de financiële crisis is nog heel ver weg. De kans is zelfs reëel dat we over enkele jaren terug op 0% staan, of lager zoals Ben Bernanke recent nog liet ontvallen. Jeffrey Gundlach denkt bijvoorbeeld dat de Federal Reserve niet in staat is om deze renteverhoging te handhaven. Er is nu al een ware slachtpartij gaande op de markt voor hoogrentende obligaties. Hij vindt het een grote contradictie dat de Federal Reserve de rente verhoogt op het moment dat de kredietmarkt onder immense druk staat.
Renteverhoging is begin van het einde van een cyclus
Gedurende de laatste drie monetaire cyclussen duurde het vier jaar vooraleer het renteniveau terug op het oude niveau stond. Dit lijkt een quasi onmogelijk opdracht omdat een nieuwe recessie al om de hoek loert. Historisch gezien duurt gemiddeld herstel aan de economie iets minder dan vijf jaar. De huidige cyclus duurt al zeven jaar. Er is maar één cyclus die langer duurde en dat was tussen 1991 en 2001. Zelfs wanneer we deze cyclus evenaren, duurt het nog maar drie jaar tot een nieuwe recessie waarbij de Federal Reserve gedwongen wordt de rentevoet opnieuw te verlagen. In die tijdsspanne kan de kortetermijnrente nooit terug stijgen naar 5% zonder de economie te ontwrichten.
Aandelenmarkt als spelbreker
En moest de Federal Reserve erin slagen de economie op de juiste manier nieuw leven in te blazen, dan kan de aandelenmarkt nog altijd een stok in de wielen steken. Een gemiddelde stierenmarkt duurt vier jaar, terwijl de huidige reeds zeven jaar oud is. Ook blijft een stierenmarkt nog gemiddeld 25 maanden stijgen na de eerste renteverhoging van de Federal Reserve. Historisch gezien kunnen de aandelen dus nog blijven stijgen tot eens in 2018.
Ook in dit scenario zal het voor de Federal Reserve extreem moeilijk zijn om de rentevoet op een dergelijk niveau te brengen dat u als spaarder eindelijk terug kunt ademhalen.
Uw spaargeld blijft dus na de renteverhoging nog steeds in gevaar. Gelukkig heeft Slim Beleggen een prachtige gids die uitlegt hoe u uw spaargeld kunt beschermen.