Vandaag vindt de jaarlijkse officiële meeting van de OPEC plaats in Vienna. Gisteren (3 december) werd er in de wandelgangen al officieus onderhandeld tussen de verschillende leden. En het lijkt erop dat er geen verrassende besluiten aankomen: de leden zijn het nog altijd oneens over mogelijke productiebeperkingen. Een jaar geleden besloot Saoedi-Arabië om de productie volop te laten draaien, met als doel marktaandeel te behouden. Dit besluit leidde ertoe dat de prijs van Brent crude, de wereldwijde graadmeter, terugviel van 100 dollar per vat naar 42 dollar. Nu de olieprijzen zich rond een 6-jaars dieptepunt bevinden, willen landen met forse begrotingsproblemen – zoals Venezuela en Ecuador – dat de Saoedi’s flink snijden in hun olieproductie.
Positie Saoedi-Arabië onveranderd
De positie van Saoedi-Arabië lijkt in de afgelopen 12 maanden echter onveranderd: het land weigert productiebeperkingen in te voeren zolang non-OPEC landen, zoals Rusland, niet meedoen aan dergelijke maatregelen. Maar Rusland heeft in de afgelopen weken geen enkel signaal afgegeven dat het land mee wil doen aan productiebeperkingen: “Beperking van de olieproductie is geen optie voor Rusland”, zo zei de Russische minister van Energie, Alexander Novak, eerder deze week tegenover Bloomberg. Andere grote producenten buiten de OPEC, zoals Mexico, zitten ook niet te springen om hun productie terug te schroeven. De Ecuadoraanse minister van Olie, Carlos Pareja, liet donderdag weten dat de officieuze bijeenkomst niet eenvoudig was: “Het is ons nog niet gelukt om een overeenkomst te sluiten.”
Consensus nodig binnen OPEC
Om veranderingen in de strategie door te voeren, moet er consensus zijn tussen alle OPEC-leden. Het ziet er dus niet naar uit dat de leden vandaag een nieuwe strategie zullen aankondigen. “De voorraadoverschotten zullen in dat geval voorlopig niet verdwijnen. Prijzen zullen dan ook binnen de huidige bandbreedte blijven schommelen tot diep in 2017,” zo concludeert Chris Bake, directeur bij Vitol Group, de grootste onafhankelijke oliehandelaar ter wereld.
<< Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen op de financiële markten >>