Bitcoin uitbraak Na een fantastisch jaar 2013 viel de digitale munt Bitcoin in 2014 helemaal door de mand. Sindsdien beweegt Bitcoin tussen $200 en $300,… tot nu. Bitcoin boekt de sterkste winstreeks sinds 2013 en breekt uit. Het faillissement van Mt. Gox begin 2014 betekende volgens waarnemers het einde van Bitcoin. Maar sindsdien breiden de toepassingen rond Bitcoin verder uit en de prijs begint dit nu ook in te cijferen. De koers van Bitcoin stijgt nu al 7 weken op rij, de sterkste stijging sinds november 2013. $300 was sinds januari 2015 een sterke weerstand voor de cryptomunt, tot het recent door deze grens brak en verder door stijgt.

Bitcoin

Er zijn 3 redenen voor de sterke stijging. Ten eerste wordt de blockchain technologie steeds meer omarmt door financiële instellingen. Banken als Morgan Stanley en Goldman Sachs zijn steeds meer geïnteresseerd in Bitcoin en andere cryptomunten om de technologie ook toe te passen binnen hun eigen handelssystemen voor aandelen, derivaten en leningen. Zo zei een Bitcoin specialist onlangs:

Het wordt steeds duidelijker voor de financiële instellingen dat Bitcoin en de blockchain technologie steeds belangrijker wordt voor de toekomst van financiële transacties. Investeerders beseffen dat veel van deze nieuwe technologie gebouwd zal worden op de infrastructuur van Bitcoin. Als deze applicaties slagen, zal de prijs van Bitcoin toenemen.

Een tweede reden is de economische situatie in China. Door de recente marktturbulentie zoeken steeds meer Chinezen een creatieve manier om geld het land uit te sluizen. Bitcoin biedt een uitweg zonder kapitaalcontroles. Nog meer goed nieuws voor Bitcoin komt uit Europa. Een hoge Europese Rechtbank besliste dat de uitwisseling van virtuele munten vrij is van BTW, net zoals cash geld. Dit zet Bitcoin dus op een gelijk niveau als cash geld.