bitcoins2 Bitcoins stegen gisteren tot ruim boven de $1.000. Tussen beleggers woedt inmiddels een felle discussie of bitcoins de plaats van goud als hét alternatief voor fiat geld hebben overgenomen. De opmars van bitcoins lijkt niet te stuiten. Gisteren denderde de ‘cryptovaluta’ door de $1.000 grens en van gas terugnemen is vooralsnog geen sprake. Het werpt onder beleggers de vraag op of bitcoins het goud van de 21e eeuw zijn geworden. Welnu, die vraag laat zich niet beantwoorden, maar feit is wel dat bitcoins zekere voordelen hebben ten opzichte van goud.

Bitcoins het nieuwe goud?

Goud is aan een opmerkelijke opmars bezig die al langer dan twaalf jaar duurt. Dit jaar is echter de klad in het edelmetaal gekomen: de waarde is met ruim 25 procent afgenomen. Een dergelijke grove daling zagen we voor het laatst in 1981. Slechts een rimpeling op de langjarige grafiek, maar wie pas dit jaar in goud stapte, kijkt tegen een pittig (papieren) verlies aan. De grafiek van bitcoins oogt compleet anders: de massa lijkt de cryptovaluta dit jaar massaal te hebben ontdekt én omarmd. Begin dit jaar waren bitcoins nog verkrijgbaar voor circa $15. Wie nu kijkt, ziet koersen van boven de $1.000. Een explosieve ontwikkeling waar ongetwijfeld hele boekwerken over zullen verschijnen. Over het waarom van de extreme koersontwikkeling van bitcoins lopen de meningen uiteen.

China omarmt bitcoins

Maar dat China hier een voorname rol in lijkt te spelen, valt niet te ontkennen. De Chinese machthebbers staan zeker niet negatief ten opzichte van de digitale ‘munt.’ Sterker nog, de handel in bitcoins wordt door Beijing niet alleen oogluikend toegestaan, maar zelfs gestimuleerd. Zoals u weet zijn er aardig wat Chinezen, en ligt het in de volksaard om een gokje te wagen. Gevolg: veel vraag, een gelimiteerd aanbod en ‘the rest is history.‘ Nu hebben bitcoins grote voor- en nadelen ten opzichte van (fysiek) goud. Eén van de grote voordelen is uiteraard het enorme gemak waarmee bitcoins van eigenaar verwisselen: vrijwel net zo gemakkelijk als het sturen van een e-mailtje. En dat tegen uiterst geringe kosten zonder dat u nog uw bank hoeft in te schakelen. Dat hoeft u met goud uiteraard niet te proberen. Of bitcoins, danwel varianten van bitcoins, de rol van goud definitief hebben overgenomen als alternatief en safe haven voor fiat geld: voor die constatering is het te vroeg. Bitcoins kennen namelijk ook een scala aan nadelen ten opzichte van goud, waar we wellicht een andere keer nog eens bij stilstaan. Feit is wél dat het bitcoin concept eens temeer duidelijk maakt dat veel mensen op zoek zijn naar een serieus alternatief voor fiat geld, geld printende centrale bankiers, dure banken en onbetrouwbare overheden. Diezelfde overheden die inmiddels voor een voldongen feit lijken te staan en nog geen keuze hebben gemaakt hoe om te gaan met alternatieve geldcreatie buiten hun invloedssfeer. Fysiek goud heeft door de eeuwen heen zijn waarde bewezen en behouden. Wilt u een deel van uw vermogen beschermen tegen geld printende centrale bankiers, lees dan hier verder