Het is eindelijk zover, na 595 dagen onderhandelen hebben de Britten een akkoord bereikt met de Europese Unie over de uittreding van het Verenigd Koninkrijk. Nu, het is een voorlopig akkoord en dus niet definitief. Theresa May gaat het voorstel voorleggen in het parlement ter goedkeuring.

Het heeft lang geduurd maar uiteindelijk is er dan toch een overeenkomst tussen de Britten en de Europese Unie over de Brexit. De onderhandelaars hebben hun werk gedaan, voorlopig dan toch want de onderhandelingsresultaten moet nu worden voorgelegd ter goedkeuring.

In het Verenigde Koninkrijk zal Theresa May haar voorstel moeten gaan verdedigen in het parlement. Woensdag om 14u worden de parlementsleden bij elkaar geroepen om het voorstel te bespreken en eventueel goed te keuren. Er wordt echter een politieke gevecht en veel tegenstand verwacht.

Voor het Europese kamp zal er een top geregeld worden waar de regeringsleiders zullen samenkomen op 25 november om een stemming te houden over het voorlopige akkoord met de Britten. Dat kan natuurlijk enkel als er groen licht komt van het Britse kamp deze week.

Akkoord

De inhoud van het voorlopig akkoord is nog onduidelijk maar we weten dat het uit twee delen bestaat. Enerzijds werd vastgelegd op welke manier het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zal stappen. Dat gaat voornamelijk over het juridische aspect in combinatie met de financiële ‘boete’.

Anderzijds werd vastgelegd hoe de Britten en de Europese Unie zullen samenwerken na de uittreding. Wat gebeurt er met de grenzen? Hoe ziet de nieuwe handelsrelatie er uit? Wat zijn de wederzijdse rechten van de burgers? Eén voor één werden deze zaken besproken en overeengekomen.

Indien er van beide kanten groen licht komt, zal de Brexit plaatsvinden op 29 maart 2019. De uittreding zal niet abrupt zijn, nog tot eind 2020 zullen alle EU-regels van kracht blijven zodat beide partijen tijd hebben om de nodige zaken op orde te brengen. Maar er zijn geen zekerheden vermits het een broos akkoord is, er wordt namelijk veel wrevel verwacht in het Britse parlement.

Bronnen: NRC

Foto: Duncan Hull – Flickr – CC BY 2.0