De Fed had de rente vorige week niet kunnen verhogen. Maar nu de groei in China en de eurozone alweer aan lijkt te trekken, loopt Fed-voorzitter Janet Yellen wel het risico achter de feiten aan te lopen, zo stelt financieel commentator Ambrose Evans-Pritchard.
Fed kon niet verhogen
Met de groeiende zorgen over China en problemen in andere emerging markets had de Fed simpelweg weinig andere opties. En daar kwam nog eens de druk van het IMF en de Wereldbank bij om niet de rente te verhogen. Na QE 1 tot en met 3 kan de Fed niet zomaar weglopen van zijn verantwoordelijken, aldus Evans-Pritchard. Zowel in andermans als in eigen belang. De wereldwijde schuldenlast steeg sinds 2008 met 36 procentpunten tot 265%. En dat maar een deel van die schuld in dollars is, maakt verder niet zoveel uit. Want volgens de BIS, de bank der centrale banken, werkt een Amerikaanse renteverhoging met 100 basispunten door in een verhoging van de lokale rentes met 43 basispunten. De Fed kan zich geen herhaling van 1998 permitteren. Toen leidde Amerikaanse monetaire verkrapping tot de Azië-crisis. En moest de centrale bank, onder leiding van Alan Greenspan, het beleid in respons weer snel omgooien. Er is ook amper inflatie. In de VS liggen de prijsstijgingen officieel op slechts 0,2%, terwijl er deflatie was in augustus. Hoewel deflatie goed is voor de koopkracht, is het killing bij hoge schulden. Deze lopen dan in feite reëel gezien nog verder op. Dus centrale banken is er alles aan gelegen om inflatie te creëren, of in ieder geval deflatie te voorkomen. Dit pleit kortom voor een lage rente.
Inflatie op komst?
Maar een blik op de economische data leert dat China momenteel nog niet op instorten staat. Integendeel, door grote stimulering is er een nieuwe kredietcyclus gestart. De Chinese M1 geldgroei ligt nu op 8,4%, het hoogste punt sinds begin 2013. Lokale overheden zijn flink aan het lenen. En de huizenprijzen schieten in de grote steden weer de lucht in. Daarmee zijn de problemen volgens Evans-Pritchard allesbehalve structureel opgelost, maar voor nu is er weer een mini-hausse ingezet. Tel daarbij de M1 explosie in de eurozone tot 12,1% in juli. En de Amerikaanse werkloosheid van 5,1%, terwijl het punt waarop een loon-prijsspiraal zou kunnen beginnen volgens economen op 4,8% ligt. Er bestaat dus een aardige kans dat de huidige angst op een vertraging vals alarm zal blijken. Evans-Pritchard:
De Fed zou zichzelf binnen een paar maanden achter de feiten aan kunnen zien lopen, in achtervolging op een volwaardig herstel in de drie grootste economische blokken. Op dat moment zal het op de rem moeten trappen. Als de obligatiemarkten dan, wellicht medio volgend jaar, een aantal snelle renteverhogingen gaan inprijzen, zou de emerging market crisis wel eens in alle hevigheid kunnen losbarsten.
<<< Verdien meer geld met deze gratis ULTIEME Trading Almanak >>>