Op 31 januari 2020 vond de Brexit plaats, het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Daar besliste een referendum over waarbij slechts een kleine meerderheid van de Britten ‘pro’ was. Maar slechts drie jaar en heel wat problemen later, wil een kleine meerderheid terugkeren naar de Europese Unie, is er sprake van een ‘Bregret’?

Zeven jaar geleden vond er een volksraadpleging plaats in het Verenigd Koninkrijk met de vraag of ze nog deel willen uitmaken van de Europese Unie of niet. 51,9 procent van de Britten was voorstander om uit de EU te treden en dus werd er hemel en aarde bewogen om dit te bewerkstelligen. Op 31 januari 2020 vond de effectieve afscheuring van de EU plaats.

Maar daar lijken de Britten nu spijt van de hebben. Er zijn de afgelopen drie jaar heel wat problemen bijgekomen, voornamelijk van logistieke aard. Uit een recente YouGov poll blijkt dat 53 procent het een verkeerde beslissing vindt dat het Verenigde Koninkrijk uit de Europese Unie is gestapt, 32 procent van de Britten blijft achter hun keuze staan.

Economische vertraging

De economische cijfers liegen er niet om, het Verenigd Koninkrijk zal vermoedelijk het slechtst gepresteerd hebben in 2022 van alle G-20 landen. Niet dat de Brexit hier 100 procent verantwoordelijk voor is, maar door dat ze nu een ‘einzelgänger’ zijn, staan ze minder sterk in hun schoenen en hoeven ze niet op financiële steun te rekenen van buitenaf.

Industrieën, van landbouw en visserij tot autoproductie en farmaceutica, hebben de afgelopen jaren moeilijkheden ondervonden die het directe gevolg zijn van de Brexit. Er gaan steeds meer stemmen op, ook vanuit hogere posities in het Verenigde Koninkrijk, of het mogelijk is de Brexit om te keren en terug toe te treden tot de Europese Unie.

Bronnen: Ellioth Smith

Foto: Marco Verch ProFlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>