Fortuin uitgeven

In Mexico loopt er een man rond die er tot op heden in slaagde een fortuin van $15 miljard bij elkaar te krijgen door te focussen op grondstoffen. Nu spendeert hij iedere week miljoenen van zijn persoonlijk fortuin aan de blootstelling van een van de meest controversiële grondstoffen van dit moment: koper. De man in kwestie is Germán Larrea Mota-Velasco en hij is eigenaar van Grupo Mexico, de derde grootste kopermijn ter wereld. Grupo Mexico is voor 75% eigenaar van een andere grote kopermijn en Mota-Velasco spendeert nu zijn eigen persoonlijk fortuin om de resterende 25% op te kopen via de aandelenbeurs. Tussen 30 juli en 10 september spendeerde hij al $25 miljoen.

Deze grondstof zit in een dalend trendkanaal

Het tijdstip lijkt in eerste instantie opmerkelijk omdat de koperprijs al sinds 2011 in een dalend trendkanaal zit. Dat iemand met zo’n staat van verdienste en met dergelijk fortuin inzet op koper, wil toch al wel iets zeggen.

Koperprijs

De reden kan vooral gezocht worden aan de vraagzijde van koper. Als de Chinese economie verder vertraagt en de huizenmarkt in de Verenigde Staten koelt af, dan zal de vraag naar koper niet bijzonder groot zijn. Maar de International Copper Study Group voorziet momenteel dat de vraag in 2014 zo’n 466.000 ton hoger zal liggen dan het aanbod. Dit is een forse stijging ten opzichte van de hogere vraag van 251.000 ton in 2013. Zonder grote crash in China of de Verenigde Staten, kan de koperprijs binnenkort een ander trendkanaal kiezen. Wilt u weten hoe u rendement kunt boeken? Klik hier