Vorige week waren de financiële markten in rep en roer vanwege de devaluatie van de yuan. Eén persoon is echter totaal niet onder de indruk van de Chinese beleidswijziging. Marc Faber, uitgever van het Gloom, Bloom & Doom Report, vindt de waardevermindering “volledig betekenisloos”. “Je moet naar de Chinese munt kijken in de context van alle andere valuta’s”, zo stelt Faber tegenover CNBC. Volgens de pessimistische belegger is de devaluatie van de yuan relatief klein. Faber vindt het besluit van de Chinese centrale bank (PBOC) dan ook gerechtvaardigd: “In de afgelopen jaren is de yuan gestegen ten opzichte van de dollar. En de dollar is weer meer waard geworden tegenover bijna iedere andere munt op de wereld.” Nadat de waarde van de yuan afgelopen week met 3 procent daalde tegenover de Amerikaanse dollar, lijkt Peking voor nu gestopt met ingrijpen. Vrijdag stond de Chinese munt zelfs weer op een iets hoger niveau.
Andere valuta’s
Andere munten, zoals de Braziliaanse real en de Turkse lira, zijn de afgelopen jaren sterk verzwakt tegenover de Amerikaanse dollar. Veel Aziatische valuta’s, met uitzondering van de Hong Kong dollar, zijn ook sterk in waarde verminderd. “De 3 procent waardevermindering van de yuan ten opzichte van de Amerikaanse dollar is volledig betekenisloos”, aldus Faber. Hij wijst op de Japanse munt om zijn punt duidelijk te maken: “De Chinese munt is de laatste twee jaar 80 procent meer waard geworden ten opzichte van de yen.”
Zwakke economie
Faber vindt de daling van 3% weinig om het lijf hebben, maar hij waarschuwt wel dat de Chinese munt verder kan gaan dalen. Een mogelijke oorzaak voor een dergelijke beweging, is dat de munteenheid de zwakte van de Chinese economie weerspiegelt. “Het is volstrekt duidelijk dat de Chinese economie hapert. Zelfs de grootste optimist erkent dat”, zo stelt Faber. “De autoverkopen in juli zijn met 7 procent gedaald en de fabrikanten van luxegoederen klagen allemaal.” Volgens Faber is de Chinese economie veel zwakker dan de officiële cijfers vanuit Peking doen vermoeden. Hij gelooft dat de economische groei vermoedelijk niet hoger is dan 2 procent. Dat is een heel stuk lager dan het officiële groeicijfer van 7 procent. Maar de pessimistische belegger is overtuigd van zijn gelijk: “Heb je ooit een overheid gezien die niet liegt? Ik niet.” <<< Download de gratis Beursbijbel: 10 Geboden voor iedere Belegger >>>