faber_goudmijnen

De enige activaklasse waar beursgoeroe Marc Faber nog grote potentiële rendementen ziet, waarbij de risico’s binnen de perken blijven, is in mijnbouwaandelen. En dan in goudmijnen in het bijzonder. Faber kijkt dan ook naar aandelen als Freeport-McMoRan, Newmont Mining en Barrick Gold, die fors in koers zijn gedaald door de grondstoffencrisis. De eerste twee aandelen zitten overigens ook in de portefeuille van de man die samen met George Soros de pond onderuit haalde, Stanley Druckenmiller. Hoewel Faber op een bepaald punt de hele grondstoffensector ziet uitbodemen, focust hij bij voorkeur op edelmetalen. Die zijn namelijk niet zo afhankelijk van industriële vraag als basismetalen. Terwijl Faber vorig jaar al waarschuwde voor China, is het nu overduidelijk dat China niet meer dan 2% groeit. En dat heeft zijn weerslag op China’s grondstoffenleveranciers. Die landen hebben nu ook minder geld om bijvoorbeeld goederen uit de VS te importeren.

Faber: geen veilige activa meer

Centrale banken maken tegenwoordig de dienst uit. Faber denkt echter met weemoed terug aan de jaren ’50. Toen kregen spaarders weliswaar ook geen hoge rente op een bankdeposito. Maar je geld was tenminste wel veilig. Met de huidige QE weet je volgens Faber zeker dat je geld zijn koopkracht verliest. De enige vraag is hoeveel je er per jaar op achteruit gaat. Centrale bankiers zitten ook achter de valutaoorlogen, waarbij iedere monetaire zone de eigen valuta omlaag probeert te krijgen. Dat beleid helpt de wereldeconomie ook allesbehalve. Een daling van de munt betekent creëert immers onmiddellijk van de reële inkomens in het land. En een krimp van zowel de wereldhandel als het wereld-bbp in dollars.

Yuan kan verder zakken

Faber ziet de yuan nog wel wat verder zakken. Maar als je toch een valutapositie op wilt zetten, kun je volgens de strateeg het beste kijken naar short Hong Kong dollar. Die zit nu vast aan de US dollar. Wellicht komt daar verandering in als de yuan verder zakt. Een revaluatie van de Hong Kong dollar is in ieder geval uitgesloten, aldus Faber. Monetaire stimulering helpt activaprijzen de hoogte in en zorgt daarmee voor een ‘welvaartseffect’, maar Marc Faber heeft er niets mee. Hij wijst er op dat een samenleving welvaart creëert door investeringen, grond en arbeid. Faber:

Het idee dat je welvaart creëert met het printen van geld is volkomen bespottelijk.

<<< We hebben de ULTIEME gids voor de goudbelegger samengesteld >>>